fredag 26 januari 2018

Dagens bokpost: Synd


Synd
av Robert Warholm


Så himla trevligt att få ett bokpaket på posten såhär strax innan helgen.

Det här är ju sen för övrigt en bok jag verkligen sett fram emot att få läsa, och nu har jag den här. Kunde såklart inte låta bli att börja läsa direkt... trots att pågående läshög växt sig till sitt högsta läge. Nåja, sånt händer, lite syndfullt frosseri i böcker är nog inte så skadligt, snarare tvärtom.☺

Bokinfo:

"Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda hittas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna.
   Detta är den efterlängtade uppföljaren till Robert Warholms debutroman Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen.
   Även denna gång bygger historien på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan."


Har inte läst den föregående debutromanen Skam (mer om den finns att läsa om t.ex. här), men böckerna lär kunna läsas fristående, en bra egenskap för en sån som mig som tycks ha sjukt svårt för att läsa bokserier i ordningsföljd.

Liksom debutromanen skall även uppföljaren Synd bygga på ett autentiskt mordfall från sent 1800-tal och då närmare bestämt det s.k. Östervålamordet, ett rånmord på en klockare och postmästare i "Stolriket" Östervåla (socken i Uppland). Men i Warholms roman utspelar sig handlingen i värmländsk 1800-talsmiljö, med andra namn, fiktiva karaktärer och med en annan upplösning än för det gamla rättsfallet i Uppland. Som upplänning är man ju naturligtvis också nyfiken på själva "stommen" (om man får kalla det så) till denna fiktiva berättelse, så jag lär väl antagligen läsa på lite om det där verkliga rättsfallet parallellt med den här romanen. Självklart kan romanläsande vara allmänbildande!

Författaren administrerar även en bokblogg, du hittar den här.


Tack för rec.ex Robert Warholm!


2 kommentarer:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).