söndag 7 januari 2018

En smakebit på søndag: Förbättra din tarmflora

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Här idag hämtas den från underhållande boken Förbättra din tarmflora: vetenskap, tips och recept av Michael Mosley. Utkom den 26 december i svensk översättning.

Smakbiten kommer efter ett resonemang om det magiska 50:50-förhållandet, d.v.s att kalorierna i något (t.ex. en chokladkaka, doughnuts eller glass) som för de flesta tycks vara extra frestande, består av hälften socker och häften fett. Sidan 101:


"Oavsett anledningen är jag tokig i choklad. För att få bukt med suget har min huvudsakliga strategi varit att gå över till mörk choklad, som innehåller mindre socker och som jag tycker är mycket mindre beroendeframkallande. Dessutom kan jag glatt konstatera att mörk choklad är en av de saker som är okej att äta enligt Medelhavsdieten, särskilt om den har hög kakaohalt. Problemet med choklad är inte kakaon utan sockret. Själva kakaon är förvånansvärt nyttig. Den bryts ner i tjocktarmen och bildar kväveoxid, vilket vidgar blodkärlen och är bra för hjärt- och kärlsystemet. Kakao är också en utmärkt källa till flavonoider och polyfenoler vilket, som sagt, är bra för tarmbakterierna."


Tänkte det kunde vara en smakbit som kunde passa de flesta.

Michael Mosley är läkaren och vetenskapsjournalisten på BBC som bl.a blivit utnämnd till Medical Journalist of the Year i Storbritannien. Mosley skapade 5:2-dieten, som ju blev så populär.

Baksidestext:
"Den påverkar ditt humör, din vikt och ditt immunförsvar. Tarmfloran styr din hälsa mer än vi någonsin anat.
    I den här banbrytande boken avslöjar dr Mosley den senaste forskningen om de fantastiska bakterierna som bor i din tarm och kommunicerar med såväl kroppen som hjärnan. Du får följa med på en hissnande resa genom mag-tarmkanalen, som visar hur processad skräpmat och överanvändning av antibiotika har utrotat många viktiga bakterier och bakteriestammar. Det i sin tur har kopplats samman med en epidemi av allergier, autoimmuna sjukdomar och fetma.
    Men genom att skaffa dig en ny livsstil och äta mer fiberrik, färgsprakande och fermenterad mat - och se till att fasta ibland - visar dr Mosley hur du åter kan få en rik tarmflora. Följ hans läkande tvåstegsprogram med måltidsupplägg och ljuvliga recept."


Andras smakbitar finns länkar till här.11 kommentarer:

 1. Det här är säkert jättebra, men sedan ska man ju kanske vara medveten om att inte alla tål att äta fibrer utan blir riktigt dåliga av dem. Jag önskar så att det fanns något universalmedel, men allt passar ju inte alla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du nämnde det! Svårt att få in allt nödvändigt i en liten smakbit. :) Naturligtvis är det så, och bokens andra del handlar om ett "läkande program i 2 steg" med fas 1; uteslutnings- och reparationsfas, och fas 2; återinföringsfas. För den första fasen menas det idealiska vara att den skall få ta fyra veckor, den andra fasen kan ju sen vara väldigt individuell också, meningen är att det skall få gå långsamt och noggrant framåt. Tycker Mosley tar ett stort ansvar för individuella problem som kan uppstå, och naturligtvis har han väl grundad kunskap och erfarenhet i ämnet. För egen del läser jag sådana här böcker p.g.a. intresse för ämnet, är ju en sån där oförskämd person som utrustas med "stålmage", saknar matallergier och känslighet för födoämnen, behöver dessutom aldrig tänka på vikt (tycks reglera sig självt...). Så nej, har inga egna erfarenheter på det sättet, men som sagt, superintresserad av allt som rör kost och hälsa, friskvårdsutbildad och sjukvårdsutbildad (om än för länge sedan). Sånt är läget, och böcker som denna kommer jag fortsätta att läsa, så otroligt spännande med all ny vetenskap. :)

   Radera
 2. tack för smakbiten, fibrer tror ja inte längre på, men oraffinerad mat är viktigt att äta

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. En interessant smakebit. Jeg er overbevist om at mye mer kommer fra tarmen enn det vi vet. I Norge holder noen forskere på med å undersøke om ME er styrt fra tarmen. Jeg har ME og tar en bakterie som heter Lactobacillus Acidophilus hver dag (det er en melkesyrebakterie). Etter tre måneder ble jeg bedre av min ME. Det kunne vært en tilfeldighet, men jeg har anbefalt bakterien til fire andre jeg kjenner med ME, og alle fire merket bedring etter tre måneder. Det er ganske fantastisk. Jeg kan ikke spise gluten og lactose heller på grunn av overfølsomhet i tarmen og har en tarmsykdom, så som du ser er akkurat det som har med tarmen å gjøre et tema som opptar meg :-D
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Den här boken har jag sett i bokhyllorna i diverse butiker - och härom kvällen lyckades jag hitta ett program med honom på tv.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Det vore kanske bra att veta mera om sin tarm.

  SvaraRadera
 7. jag läser gärna böcker av det här slaget. ska genast reservera den på biblioteket. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Är säkert en jätteintressant bok. Äta mer fiberrikt skulle dock inte passa mig. Den mängd fibrer jag äter är nog. Blir det mer så blir jag jättedålig. Tack för smakbitarna.

  SvaraRadera
 9. Det kan nog vara en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).