söndag 21 januari 2018

En smakebit på søndag: Innan snön faller

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Här idag hämtas smakbiten från en bok som precis avslutats; Innan snön faller av Helena Kubicek Boye. Sidan 281-282:
"Diagnoserna då kändes främmande och nästan fåniga. Hur skulle man se i framtiden på diagnoserna de satte idag?
   "Helt otroligt, sa Magnus högt. Han hade fastnat framför en monter som visade upp de vassa långa stickorna som använts för att lobotomera patienterna.
   "Det där har jag sett på nätet", sa Anna och tittade in i montern. "De användes för att sticka rakt in bakom ögongloben och förstöra hjärnvävnaden."
   "Jag kan inte heller fatta att man gjorde på det här viset", suckade Magnus. "Punkterade folks hjärnor. Och det fick man typ Nobelpriset för. De flesta patienter dog säkert." De tittade på varandra och läste varandras tankar. Sådan galenskap pågick än i dag, en italiensk läkare hade opererat in konstgjorda strupar som lett till plågsam död för patienter."

Japp, så var det ju faktiskt, i verkligheten. Den italienska "stjärnkirurgen" och forskaren anställdes som gästprofessor på KI och överläkare på KS, utförde tre operationer med konstgjorda strupar, vilket tog död på (åtminstone vad man har kunnat läst sig till i media) 2 av 3 patienter (den tredje undrar man ju hur det gick för). Såklart fick han sparken (hade även ljugit om sina meriter och troligen sysslat med forskningsfusk)... men det tog tid, operationerna utfördes 2011-2012 och han fick avsluta sin tjänst först 2016. Ganska bedrövligt kan man tycka.

En liten parentes så där.

Hursomhelst, den psykologiska thrillern som utspelar sig på rättspsykiatriska kliniken i Säter (i smakbiten besöker Anna och Magnus mentalvårdsmuseet där) var oerhört spännande p.g.a. att man bara måste få reda på vad rum 55 och de andra var för något. Helst så fort som möjligt... och det är väl precis så en spänningsroman skall vara.

Sen har det nu i början av året kommit ut en spänningsroman till, av en annan författare, där också Säters sjukhus är platsen för handlingen. SVT hade en lokal notis (länk dit) om dessa två romaner, författare och lite kring platsen - även en filmsnutt visas från mentalvårdsmuseet, som naturligtvis var intressant att se när man läst boken av Helena Kubicek Boye.

Oförskräckt stannar jag faktiskt i Dalarna ett tag till, genom att sätta igång att läsa Emma Ångströms Det sista experimentet, en rysare som uppges skall "krypa in under huden" (en tur till Säter lär även förekomma i den boken). Låter lovande!😀


Andras smakbitar finns länkar till här.

Ha en fin söndag!
(Hoppas på sol, såklart)

16 kommentarer:

 1. Den smakbiten lät riktigt hemsk, och lockar till läsning. Litet extra roligt när fiktion blandas med verklighet, som här med den så kallade stjärnläkaren. Ofta är verkligheten värre än påhittade berättelser. Hur kunde han dupera så många, det är svårt att förstå. Boken verkar hur som helst spännande, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Den här boken är jag väldigt nyfiken på och nu blev det än värre :) Jag gillar när autentiska händelser blandas in i fiktion, det blir på något sätt mer troligt och möjligt då :)

  SvaraRadera
 3. verkar ju vara spännande miljö, jag jobbade inom mentalvården som ung och dottern jobbar på rättspsykiatriska med utredningar....

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Den där boken ligger i högen och väntar.

  SvaraRadera
 5. Den boken har jag precis börjat på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Läste ut den boken i natt! :)

  SvaraRadera
 7. Jeg har en person (hun er død nå) i slekten som ble lobotomert. Etterpå måtte hun ha folk rundt seg som kunne passe på henne og det betød at hun måtte bo på institusjon hele livet. Det er en helt forferdelig ting å gjøre med et menneske!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakebiten den hade jag också ett stycke ur.

  SvaraRadera
 9. Den här boken vill jag väldigt gärna läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 10. Låter som en spännande bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Nu blev jag väldigt nyfiken på den här boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Kul med två lika böcker i smakebitarna här. Tack för denna smakebit!

  SvaraRadera
 13. Jag läser samma som du men har inte kommit lika långt, så låter bli att läsa ditt smakprov ;)

  SvaraRadera
 14. Spännande att det är fler som läser denna idag. En blir ju lite nyfiken ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 15. låter onekligen intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 16. Låter spännande, och bokens omslag är ganska spöklikt tycker jag.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).