söndag 14 januari 2018

En smakebit på søndag: Metro 2035

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 


Här idag hämtas smakbiten från Metro 2035 av Dmitrij Gluchovskij. Sidan 79:


"Hansan - så kallade man förbundet mellan Ringlinjens stationer. Alla varutransporter i metron gick genom Hansans marknader och tullstationer. I stället för att riskera livet under vandringarna i tunnelsystemet föredrog de flesta handlare att leverera sina varor till närmaste marknad vid de övergångsstationer där Ringlinjen korsade de andra linjerna och överlät resten åt de lokala affärsmännen. Också vinsten satte man helst in i en av Hansans banker: på så vis slapp man få halsen avskuren i de mörka tunnlarna av onda människor som spionerat på den lyckosamma affären. De som absolut ville transportera sina varor själva måste ändå betala en massa avgifter. På så vis blev Hansan bara rikare och rikare, oavsett hur det gick för de andra stationerna. Ingen i metron hade något inflytande över förbundet, och invånarna var stolta och lyckliga medan alla andra bara kunde drömma om medborgarskap."


Metro 2035 är den fristående och avslutande fortsättningen på Metro 2033 och Metro 2034. Läst och tokgillat båda... såklart! Bokinfo och mer om författaren finns att läsa här och här (bokförlaget Ersatz). Har sen bara en översatt bok kvar att läsa av denna författare: Future... och efter Metro 2035 kommer det antagligen inte dröja länge innan jag sätter tänderna även i den tegelstenen, känner att jag bara måste det efter att ha läst om just Future här... och jag som nästan lovat mig själv att undvika tegelstenar i år... och så gick det med det!😅Andras smakbitar finns länkar till här.


14 kommentarer:

 1. Jag ska läsa Metro 2034 någon gång i år. Tyckte förvånansvärt mycket om Metro 2033, men nästa del har ändå dragit ut på tiden.

  SvaraRadera
 2. Har aldrig läst böcker av någon rysk författare än. Dessa böcker är jag intresserad av att läsa. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Jag läste Metro 2033 och det var inget för mig. Så sannolikheten att jag läser den här är nog noll :-)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Har inte läst nåt av den författaren.

  SvaraRadera
 5. lite läskigt, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Sett de här böckerna på olika bloggar men inte säker på om det är en serie för mig, men lite nyfiken är jag ;)

  SvaraRadera
 7. Böcker jag sett men inte tittat närmare på - än!
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Vet du. De bøkene står på min leseliste og jeg har glemt dem helt av! Så bra at du minner meg om dem. Jeg kan ikke engang huske om jeg har den første i bokhyllen eller ikke �� Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Inte riktigt min typ av bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. tack för smakebiten! har tänkt läsa den här serien någon gång

  SvaraRadera
 11. Tack för smakebiten, min son köpte en av hans böcker, kanske ska jag sno den någon gång och läsa.

  SvaraRadera
 12. Jag har hört mycket gott om den här serien men ändå aldrig plockat upp första delen. Efter dina hyllningsord misstänker jag att det har varit ett misstag. :) Får se till att ändra på det. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Den här hör absolut till mina läsplaner!

  SvaraRadera
 14. Läskigt. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).