tisdag 23 januari 2018

"Innan snön faller" av Helena Kubicek Boye

Innan snön faller av Helena Kubicek Boye. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Innan snön faller är en spänningsroman som utforskar gränsen mellan det normala och vansinnet. Det är Helena Kubicek Boyes skönlitterära debut.

Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.

Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vem kan Anna egentligen lita på? Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?"

Även detta recensionsexemplar kom till mig som en överraskning, och sånt kan ju bli lite hursomhelst; ibland träffar det helt rätt, ibland tvärtom, eller så någonstans där mittemellan... Innan snön faller blev för mig lite av vardera. Skall försöka utveckla.

Börjar med det positiva i mitt tyck och tänk, alltid trevligast att börja där.

Platsen för handlingen i den här psykologiska thrillern var väldigt intressant, kände inte alls till Säter, eller det historiska kring Säters hospital, annat än rent vagt. Miljön kring kliniken, d.v.s. Säter som stad och centralort beskrivs rätt gemytligt, naturskönt och vackert, men även lite kusligt och ruvande gåtfullt med energiminnen från förr, ett stort plus, man blir nyfiken på stället.
Här får man i fiktiv form lite insyn i både nutida psykiatriska vården och dåtida mentalvården (t.ex. genom Annas besök vid Säters Mentalvårdsmuseum) på platsen, liksom psykologens arbete i nutid. Tyckte även mycket om dessa delar. För vad som det sen finns verklighetsbakgrund till eller vad som är fria fantasier och gråzon är förstås lite flytande. Själva historien (personer/händelser) i sig är naturligtvis bara påhitt, men till viss del väldigt spännande påhitt!

Det här var en sådan story som var fängslande på mer än ett sätt, men det som för mig så småningom (inte direkt) gjorde det här till en riktigt sann bladvändare var det mystiska "rum 55" och "de andra". Man var liksom bara tvungen att läsa ännu ett kapitel till (ibland superextremt korta, aldrig förut varit med om så korta kapitel tror jag), och ett till, o.s.v., för att få reda på vad det betydde i sammanhanget och dessutom vilka en del av personerna egentligen var, vad dom dolde. För någonting var ju väldigt fel med den där mystiska arbetsplatsen psykologen Anna hamnade på som nyanställd, efter att hennes företrädare på tjänsten helt försvunnit. Något som hänt i det förflutna anknyter till något som händer i nuet. Men vad?

Till det lite mer tråkiga i mina tankar/åsikter kring romanen.

Språkligt har det en hel del brister. Historien känns en aning ytlig och upplösningen upplevdes alltför kortfattat hastig och inte så välskriven. Vissa delar av intrigen i bokens första halva känns malplacerade och endast som onödig fånig utfyllnad. Kände det som att det blev alltför knepiga karaktärer på en knepig arbetsplats. För överdrivet på något vis med alla dessa anställda som antingen missbrukar något, döljer något eller rentav är mer eller mindre labila psykiskt, lite som sina patienter. Vännen Lina verkar ju bete sig mystiskt och psykiatriker Miro är verkligen helskum, som med sitt motbjudande ekivoka sätt ändå tycks dra tjejerna till sig som flugor till en sockerbit. Överläkaren och klinikchefen Bjurberg känns ju heller inte som någon klippa att lita på direkt. Mer än så kommer jag inte att avslöja.

Det här var den första delen i en planerad bokserie om psykologen Anna Varga. Inte helt säker på om jag för egen del kommer att följa upp serien. Somligt var bra, men annat var betydligt mindre bra... och lite hamnar däremellan.

Rekommenderas till spänningssökaren som även gillar lite verklighetsanknytning i handlingen, sådant som gör att man vill ta reda på fakta om platsen, den historiska bakgrunden och psykiatrin, då och nu.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / Ljudbok
AdlibrisInbunden
CdonInbunden

Andra bokbloggare om Innan snön faller:
Romeo and Juliet


1 kommentar:

  1. Jag önskar att den hade fått vara lite längre så den hade kunnat gå djupare! Kändes som det blev lite för snabblöst allt när sidantalet inte räckte till.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).