lördag 13 januari 2018

"Resan tillbaka" av Karina Johansson

Resan tillbaka av Karina Johansson. Förlag: Norlén Slottner. Läste boken som recensionsexemplar (häftad).

"Olga bodde hos familjen Björksjö på Carlsborgs gård i många år, fram till en natt som­maren 1980 då herrgården brann och familjen omkom. Polisen betraktade branden som en olycka. Olga däremot, var övertygad om att någon tänt på. Nästa morgon hittade hon Aika Matka, en till synes oansenlig ört, men som besatt oanade krafter. Den kunde åstadkomma tidsresor, och Olga insåg att hon just fått möjligheten att ta reda på sanningen kring branden. 
Trettiosju år senare åker Ellinor till ett café där Carlsborg en gång stått. Vid ett toalettbesök svimmar hon av och vaknar snart i en ny verklighet. Carlsborg finns kvar och hela familjen Björksjö är vid liv. Ellinor misstänker att Olga, hennes mormor, skickat tillbaka henne för att rädda familjen och, inte minst, sätta dit mördaren. Vad mormor inte tänkt på var att Ellinors ankomst skulle påverka familjen på flera sätt. För när Ellinor träffar Henrik, sonen i huset, blir ingenting som mormor planerat."

Kombinationen mordgåta, tidsresa och en romans med komplikationer... i värmländska Sunne. Hur funkar den mixen? Jo, faktiskt alldeles strålande! Gillade det riktigt bra. I mitt tycke var dessa tre olika delar perfekt avvägda för att hålla intresset vid liv rakt igenom berättelsens gång.

Såklart kan man inte låta bli att tänka på hur svårt det måste vara att få ihop en sådan här historia, där en resa i tiden ligger till grund för intrigen. För visst uppstår det problem att lösa vid dessa mer eller mindre frivilliga fiktionsresor till det förgångna (eller framtiden), oavsett om det sker med tidsmaskin, genom spekulativa maskhål, eller som i det här fallet; med hjälp av en magisk växt - den metoden var ju förstås klart ovanlig! Hursomhelst finns det ju så mycket att ta hänsyn till och få ihop så det fungerar. Blev väldigt nyfiken på hur vissa passager skulle lösas eller tas hänsyn till, här gick det mycket väl med ett lyckat resultat, vilket naturligtvis förhöjde läsupplevelsen. Förutom storyn i sig så var allt det där något som för mig gjorde Resan tillbaka till en fängslande bladvändare, dessutom med ett lättläst språk.

Är väl sen ingen hejare på att hitta - eller aktivt söka efter - anakronismer, och om sådana nu ändå finns lär det väl heller inte vara så anmärkningsvärt för en historia innehållande magisk realism, en magisk realism som här får en fiktiv framställning genom gammal trollkunnig skogsfinsk folktro som pikant ingrediens(!). Men om man håller sig till det som skall framstå som realistiskt kan jag alltså inte finna något som stör mig. Hur det var sommaren 1980 med ting, begrepp, beteckningar, ord och händelser är inget jag kritiskt granskar i denna story, mig veterligen (var ju själv bara 10 år då) upplevdes tidsbeskrivningen för dåtid utmärkt, liksom även de stämningsfulla miljöbeskrivningarna som tog mig till ett idylliskt Sunne och en spännande herrgårdstillvaro.

I händelsernas centrum finns bland annat den finstämt skildrade relationen mellan huvudkaraktärerna Ellinor och hennes mormor Olga, både då och nu (1980 och 2017). Det är inte bara en tur- och returresa som hinner avverkas på dessa 222 sidor, dramats utveckling - där många knepiga karaktärer med biroller ingår - går ju liksom inte direkt såsom det var tänkt från början.
Ellinors bakgrund, tillvaro i nutid och karaktärsdrag, tycker jag tecknas på ett sätt som gör hennes egendomliga ödesval mer trovärdigt. Sannerligen ett djärvt beslut hon tar, en fascinerande tanke... utan att
 - får jag hoppas - därmed ha avslöjat för mycket.
Som man kanske förstår är intrigen och händelseutvecklingen (med twist!) minst sagt medryckande.

Summa summarum: Resan tillbaka en riktigt spännande deckare av det lite mer annorlunda slaget, kanske framförallt för sådana som gillar att en del övernaturliga inslag ingår. Underhållande att som läsare få göra en fiktiv resa till 80-talet. När en tidsresa med 37 års mellanrum skall skapas i en berättelse är det ju rätt uppenbart att det kan bli svårt att få allt att stämma ihop och fungera, här lyckas det tycker jag väldigt bra (en del av tjusningen!). Den dramatiska händelseförvecklingen engagerar och både karaktärer liksom miljöer känns trovärdigt och tidstypiskt tecknade.
Detta gav klart mersmak och givet är det en bok jag nu varmt rekommenderar. Ser fram emot att läsa mer av Karina Johansson.

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
BokusHäftad
AdlibrisHäftad
CdonHäftad

Andra bokbloggare om Resan tillbaka:
Mias bokhörna
Läsfåtöljens bokblogg
Boklysten
Villa Freja


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).