söndag 25 februari 2018

En smakebit på søndag: Omega


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Avslutade visserligen tidigare i veckan Omega av KG Johansson. Det blir då den sista delen i trilogin Samvetsmakaren, tre science fiction-romaner i ett band. Smakbiten hämtas från sidan 523-524 (vilket är första sidorna i just Omega):

   "Någonstans ungefär i mitten av samväldet ligger jorden, och månen och Mars och de andra befolkade och terraformerade världarna, under den sol där mänskligheten lämnade träden och började gå upprätt. Några hundra tusen år senare bestod människans samvälde av flera hundra världar som redan var terraformerade och befolkade. Eller som snart skulle bli det. För att resa tolv eller femtio ljusår färdades man genom portar som utnyttjade fler dimensioner än de tre eller fyra som behövs till vardags.
   Samväldet var stort och kaotiskt. Det hade varit ännu värre innan kyrkan och marknaden och imperiet fick sina roller.
   Från början fanns bara imperiet – officiellt sett. Men på varje värld slogs hundratals religioner om människors själar, eller i alla fall deras hängivenhet. Samtidigt slogs tusentals eller tiotusentals företag om människans pengar. Naturligtvis förväntade man sig diverse tveksamma metoder – eller för att gå rakt på sak: diverse fula tricks – från marknaden."

Bokomslagen är helt sant inte speciellt lyckade för dessa böcker, men missa inte innehållet p.g.a. en sådan simpel anledning. Blev visserligen inte riktigt lika entusiastisk över andra och tredje delen som för den första, men sammantaget tycker jag författaren med denna trilogi har skapat riktigt bra science fiction med en framtidsvärld man lever sig in i med fascination. Läser man genren är det nog en god idé att ta sig tid för den här trilogin i sin helhet.


Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


15 kommentarer:

 1. Nu är jag så nyfiken på de här böckerna att jag till och med kollade om den kanske finns på rean. Det fanns den inte, men e-boken var väldigt billig. Hmmmm.

  SvaraRadera
 2. jag är ingen SF - fantast, men jag tycker att den här författaren låter spännande. har sett honom på massor av bloggar. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Dock tror jag inte att det är min genre riktigt. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Inte riktigt min genre.

  SvaraRadera
 5. Det løser fint problemet med at reiser i rommet tar så lang tid det å skape portaler. Det er ofte et problem i sci-fi bøker hvordan man skal løse nettopp det med avstand mellom planeter. Min favoritt med portaler er Stargate, men det er riktignok en TV-serie :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Sci-fi brukar jag inte läsa men tackar för smakbiten. Synd att omslagen inte är så bra när de är så viktiga.

  SvaraRadera
 7. Känner inte till den här författaren och sf är inte riktigt min "cup-of-tea". Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakebiten och tipset, såg att den fanns på Storytel

  SvaraRadera
 9. Läser sällan sci-fi numera men lite nyfiken blir en ju....Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 10. Tyvärr är omslaget en viktig del för mig när jag väljer böcker. Därför tackar jag för tipset och påminnelsen att trots en fin yta är innehållet inte alltid lika fint. :)

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Normalt brukar jag inte bry mig om omslagen, men helt oviktiga är de ju inte för nya läsare.

  SvaraRadera
 12. Jeg leser alt for lite sci-fi, så denne skal jeg legge meg på minne :)

  SvaraRadera
 13. Tycker alltid att det är lite skumt när religionerna ska hänga med till nya planeter, men så är jag ju ateist också...

  SvaraRadera
 14. Resorna mellan solsystemen har alltid varit ett problem inom SF, och det har lösts på olika fantasifulla sätt. Portaler, 9 warp-fart, svarta hål i rymden... Lustigast är nog ändå de gamla böckerna om Nick Carter på Mars. Om jag minns rätt så blundade han och tänkte på Mars, och vips var han där :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)