söndag 11 februari 2018

En smakebit på søndag: Samvetsmakaren


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Den bok jag läser nu omfattar en trilogi i ett band, därför kommer det att bli en smakbit från varje del ur den kommande söndagar (ja, så är planen i varje fall), start idag med en bit från del 1; Samvetsmakaren av KG Johansson. Sidan 59:

"Ett par standardmånader hade gått men vädret var sig exakt likt. Curia är ju en måne och har inga årstider; förvirringen med 667 Cc:s bana kring sin sol, och Curias bana kring sin planet, en bana som dessutom slingrar runt kring ekliptikans plan, gör att ingenting hinner stabilisera sig. Klimatet är ett slags evig försommar med rödaktigt ljus både från solen och från den enorma planeten som ibland hänger rakt ovanför ens huvud som ... jag vet faktiskt inte vad man skulle kunna likna den vid - något som ibland ser ut som en skiva men ofta, kanske bara för att man vet vad det är, blir till ett enormt klot, ibland så stort att man måste breda ut händerna långt för att fingertopparna ska se ut att snudda vid kanterna på den gigantiska saken i himlen, medan man känner hur fötterna tycks vilja lyfta från marken. Ibland står planeten nere vid horisonten och ser ut som en bula på den, andra gånger är det solförmörkelse, mycket oftare än på andra världar. Eller det är den natt som ofta är belyst av planeten medan man kan se den svarta fläcken som är lilla Curia rusa fram över den obegripliga tingesten."

Bokinfo hämtad från Wela Förlag:

"Aly är sjutton år gammal när hans liv vänds upp och ned och han måste lämna sitt hem. Han har vuxit upp på en lantlig och ålderdomlig värld, men nu kastas han ut i det myllrande imperium som är människans hörn av Vintergatan. Hans situation tvingar honom att arbeta inom kyrkan, som trots sitt namn är religiöst obunden – den verkar för att lösa konflikter och skapa förståelse överallt i imperiet.
Aly möter svåra problem och lyckas inte alltid lösa alla. Med tiden börjar han ana att det finns mer i världen än kyrkan och imperiet känner till. Och i galaxens centrum händer något som kan hota hela mänskligheten."

Sf när det är som allra bäst. Bara ett kapitel kvar att läsa, sen dags för del 2; Under den döende stjärnan.
Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


13 kommentarer:

 1. Jag är nästan lite löjligt nyfiken på den här :)

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den här känner jag inte till.

  SvaraRadera
 3. tack för intressant smakbit!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Inte riktigt min genre så den kände jag inte till.

  SvaraRadera
 5. Det hørtes virkelig spennende ut, den boken fikk jeg lyst til å lese. Så den havner på listen over svenske bøker jeg skal se etter :-) Jeg må snart ta en tur over grensen igjen og kjøpe noen bøker. Bildet du har på toppen av innlegget var virkelig fint, forresten.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. lite kusligt är det allt. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Känner inte till denna, kanske inte riktigt min genre men det låter spännande.;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Okänd bok och författare. Det är alltid de böckerna som är de mest spännande smakbitarna. :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Nydelig bilde øverst! Leser lite science fiction, men denne hørtes fascinerende ut. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
 10. Åh, farligt när det kommer böcker som låter så här intressanta.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakebiten, här är böcker jag inte hört talas om. Får undersöka saken.

  SvaraRadera
 12. Jag har inte läst så mycket sf, så tackar för smakbiten.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)