torsdag 8 februari 2018

"Lilla dockan" av Ingrid Elfberg

Lilla dockan av Ingrid Elfberg. Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"En känd vloggerska direktsänder sitt självmord där hon kastar sig från infinitypoolen högt uppe på hotell Gothia Towers. Klippet sprids som en löpeld i sociala medier. Jennifer, fjorton år, är en av de som ser sändningen. Snart får honkontakt med Emil som verkar ha känt vloggerskan. Han är allt Jennifer drömt om Eller är det tvärtom?

Torbjörn och hans kollegor på Sektionen för grova brott i Göteborg ska precis knyta ihop en utredning kring gromning av unga på nätet när man misstänker att vloggerskan kan vara ännu ett offer. Men varför verkar det som om förövaren hela tiden ligger steget före utredarna? Snart börjar ledtrådarna peka tillbaka mot Sektionen för grova brott och till slut går det inte att lita på någon.

Lilla dockan är en brännande aktuell thriller om våra barns verklighet på nätet. En thriller som kryper in under skinnet och stannar där. En fristående fortsättning på Monster (2016)."

Det här var en bok som kom till mig som ett oväntat recensionsexemplar utan föregående förfrågan. Det är naturligtvis en förklaring till varför den inte var just i min smak. Så förlåt mig Bokfabriken och författaren, detta kan inte bli en "vanlig" bokbloggsrecension. Hade inte själv valt att läsa Lilla dockan, och om jag hade försökt ändå (d.v.s. om det inte hade handlat om ett rec.ex.) så skulle jag efter bara ett tiotal sidor förstått att det inte var något just för mig och slutat läst, helt enkelt. Nu tvingade jag mig att läsa igenom, visserligen rejält skumläsande, hela boken.

Efter att ändå på så vis tagit del av innehållet inser jag såklart att det här är en bok som säkert är viktig att läsa för alla tonårsföräldrar och unga vuxna. För egen del kan jag inte alls fatta att det kan gå till så där, författaren menar ju i efterordet att denna fiktiva historia baserar sig på en rå verklighet. Och övermäktigt rått är det, mer än jag för egen del klarar av. Barn som hamnar i psykopaters klor, barn som gör sig själva illa och inte respekterar sig själva, en kattstackare som stryps, skärs ihjäl och spänns upp på ett kors, ruggigt störda fula gubbar, pedofili, incest, styckade människor och jag vet inte vad, ett frosseri av äckliga hemskheter i stora skopor. Känner att jag inte vill ta in allt det där sadistiska, vill inte veta vad som kan finnas där ute, att det finns sådana psykopater, så mycket ondska... helt enkelt, jag vill inte. Hänger dessutom inte med i sådant som rör modern IT, dagens mobiltelefoni (har inte sådan mobiltelefon med kamera och internet, vet inte ens hur de fungerar), känner inte till sociala medier som Instagram, vloggare eller vad gromare är (hade innan jag läste den här boken inte ens hört ordet), o.s.v.. Så jag har alltså inte möjlighet att förstå, såsom man antas göra när man läser romanen, därför kan jag alltså inte heller skriva en riktig och rättvis bokrecension.

Så; nej, jag tyckte inte om Lilla dockan. Men det beror alltså troligen på att jag för egen del inte hänger med i hur det är för unga idag eller hur de lever, den moderna tekniken, är dessutom kanske för högkänslig. Klarar inte av att ta in att människor kan vara så onda. Mår så himla dåligt av det. Vill inte veta...

Men hur löser man då ett sådant här samhällsproblem (om det nu som författaren menar finns på liknande sätt i verkligheten) med alla dessa gravt störda fula gubbar? Vad kan stävja den där typen av vidrig brottslighet? Sätter 20-årsgräns på innehav av mobiltelefon med internet och kamera? Förbjuder sådant som Instagram och liknande? Ja, varför inte? Vad är inte värt att göra för att skydda barn och ungdomar?

Rekommenderar boken till unga vuxna och alla tonårsföräldrar som behöver få veta vad barnen kan råka ut för via internet. Men var beredd på att det är ett oerhört frossande i råa grymheter, det sparas inte på något, så mycket hemskheter som möjligt tycks packas in i den här thrillern, som lär vara brännande aktuell vad gäller barns verklighet idag. Skrämmande! För egen del ska jag nog undvika moderna deckare och spänningsromaner ett tag framöver. Speciellt sådana som baserar sig på dagens verklighet. Satsar nog på gamla klassiker, science fiction och fantasy istället. Det som tydligen är realitet idag flyr jag ifrån till fantastikens värld. Trivs helt klart bättre där. ;)

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 1/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / Ljudbok Mp3-CD
AdlibrisInbunden / Ljudbok Mp3-CD
CdonInbunden / Ljudbok Mp3-CD

Andra bokbloggare om Lilla dockan:
Bokmysans blogg
Nadines bokhylla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).