torsdag 1 februari 2018

Månadens bästa bok januari

Mias bokhörna arrangerar Månadens bästa bok och där kan man hitta länkar till bokomdömen och recensioner för dessa bästa böcker som deltagarna valt för den gångna månaden. Kolla in massor av fina boktips!

Mitt val för denna årets första månad stod mellan en faktabok och en roman. För såsom jag tolkar det kan man även välja en faktabok som månadens bästa, om det nu visar sig att det är just en sådan man själv anser kvalificerar sig för "utmärkelsen". Det är ju verkligen inte en deadly serious grej detta, vilket jag vill framhålla då valet den här månaden föll på just faktaboken som handlar om kost, och sådant som handlar om kost verkar ju helt klart vara ett lite känsligt område. Därför denna extra utläggning. För att fega ur hade jag kunnat valt romanen, men nu har jag bestämt mig för att vara modig, och ärligt talat var det den här boken som gav störst intryck - upplevdes "bäst" - under januari månad (är ju så vansinnigt intresserad av kostens betydelse för hälsan, går liksom inte att ändra på!😀):

Förbättra din tarmflora: vetenskap, tips och recept av Dr Michael Mosley

..."Tack vare en stor mängd ny forskning som kartlägger världen i mag-tarmkanalen får vi helt ny förståelse för hur kroppen fungerar.
   Förutom att tarmen tar upp energi ur maten vi äter, utgör den huvuddelen av vårt immunförsvar och producerar över två dussin hormoner som påverkar alltifrån aptiten till humöret.
   Dessutom älskar jag det faktum att ett mycket tunt lager "hjärna" ligger dolt djupt innanför tarmvävnaden. Det kallas för det enteriska nervsystemet och utgörs av samma slags celler - nervceller - som finns i hjärnan. Det finns över 100 miljoner nervceller i mag-tarmkanalen, lika många som i hjärnan på en katt. Men i stället för att bilda en enda stor klump - som hjärnan - är nervcellerna i mag-tarmkanalen utspridda i ett tunt nät som sträcker sig hela vägen från matstrupen till ändtarmen. Den här "andra hjärnan" räknar inte geometri och oroar sig inte över deklarationen, men den styr matsmältningen och lindrar tarmsmärtor.
   Uttrycket "magkänsla" speglar hur nära magen och hjärnan är sammanflätade." 
(Inledning, sid. 9-10; Förbättra din tarmflora: vetenskap, tips och recept)

Så... för den som har magkänsla för att vilja/orka läsa min bokbloggsrecension, klicka här.

Gillar ju sen att sätta betyg på böcker (obs! inte deadly serious grej det heller i min mening) så den här faktaboken fick 5/5.
Från tarmflora till övernaturliga parasiterande väsen... Thrillern Parasitus av Christian Johansson fick också betyget 5/5 under januari månad, rysligt toppenbra skräckis. Men sorry, parasiten blev golvad av goda tarmbakterier den här gången.😉4 kommentarer:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)