onsdag 21 februari 2018

Min kvart bokpaus


"Några dagar senare, när hon gick förbi fiket nästa gång, såg hon damen sitta där igen vid sitt bord. Och då skyndade sig Filippa in och beställde en kaffe kvickt, för att kunna ta en av de lediga platserna som fanns inom höravstånd från damen. När hon satt sig ner och avnjutit föreställningen en kvart eller så, så vaknade Filippa liksom till av en röst som pockade på uppmärksamhet. Det var den gamla damen.
– Och vad tycker du om det?
– Om vad? frågade Filippa.
– Om regeringens utspel.
– Vilket utspel?
– Ämen, va e du för en liten jentunge som inte henger me i de politiska svengarna? frågade Ingrid Bergquist som Filippa då för första gången talade med.
– Vilka politiska svängar? undrade Filippa.
– Ämen, va ere med småknåddarna nuförtiden? Ni henger ju inte me! utbrast Ingrid. Ni sitter bara parkerade och heller i er eran kaffelatte, Al Cappuccino, Macchiavelli och allt va det där slasket kan tenkas kallas.
– Jag följer med rätt bra, försökte Filippa.
– Jaja, sa Ingrid Bergquist och försjönk i sin tidning."

Sid. 28; Min kvart med Arne Tammer: roman om en roadtrip av Benjamin Thorén

Rätt kul det där med stockholmskans "e", ett typiskt uttal som lär ha försvunnit alltmer - är det så?

Blev man ju upplyst om (för två, nästan tre, decennier sedan vid dåvarande arbetsplatsen i den kungliga huvudstaden), att det lät lustigt när man pratade, d.v.s. att man sa "ä" när de sa "e" som söderbönan Ingrid 89+ ovan. En lantis (som säger "räkor" istället för "reker" och "dörren" istället för "durren") kan väl få tycka att det kan låta klart lustigt även när storstadsborna snackar stockholmska... om de nu fortfarande gör det.
Tänk så lite vi skulle ha att roa oss åt om det inte fanns olikheter! Tillvaron skulle nog vara en aning gråare utan dessa.😁

Ämen, vad sejs om ennu två smakprov som e lite snitsigare, då de geller Benjamin Thoréns roliga road trip-roman:
1 kommentar:

  1. Det där verkar vara en riktigt underhållande bok! Den åker rakt in på min "vill läsa lista"! Tac för tipset!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)