fredag 2 februari 2018

Spännande på bok- och filmfronten: Annihilation / Avgrund

Blev genom bokbloggen Bokföring enligt Monika uppmärksammad på en kommande utgivning av Jeff VanderMeers prisbelönta eko-thriller Annihilation, i svensk översättning med titeln Avgrund. Officiell release den 19 februari, Fria Ligan förlag.


Om romanen Avgrund (info hämtad från Fria Ligan förlag):

"En grupp forskare vandrar genom ett område där naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation och något världsfrämmande har förändrat den genetiska uppbyggnaden av allt levande. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett paradisliknande landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under när dess deltagare attackerade varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag och avled alla inom kort i cancer. I romanen Avgrund följer läsaren den tolfte expeditionens vandring in i det okända.

Gruppen består av fyra kvinnliga forskare: Antropologen, Lantmätaren, Psykologen och Biologen. Deras uppdrag är att kartlägga Område X och dokumentera sina observationer. Ingen av dem nämns vid namn, ingenting avslöjas om deras bakgrundshistoria och ingen av dem förblir opåverkad av området.

På ett hypnotiskt och surrealistiskt sätt utforskas den yttre världen samtidigt som forskarna tvingas konfrontera sina egna inre. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Men det är hemligheterna som de själva fört med sig över gränsen till området som till slut ska förändra allt."


I romanen skall man alltså få följa en forskningsexpedition till ett miljökatastrofområde som i årtionden varit outforskat. Vad som där väntar är fullkomligt okänt. Författarens berättarstil har liknats vid Franz Kafka, Henry David Thoreau och Jorge Luis Borges. Vad sägs om det!?

Romanen har blivit film och denna har premiär den 23 februari i år... men inte i Sverige (tyvärr), mer om det kunde man läsa i dagens nätupplaga av SvD idag: "Filmen för intellektuell för svenska biopubliken". Filmtitel är för övrigt som boktitel Annihilation. Så det är väl bara att hoppas att den kommer som dvd så småningom då. Filmen lär ha haft en stor budget och trailern varslar om en riktigt stilig science fiction-thriller. Blev därmed lika intresserad av filmen som jag blev för boken, d.v.s. ofantligt mycket!😅
Boktugg hade för övrigt en intressant text igår angående ämnet bok blir film, läs den här: "Så gör svenska förlagen med böckerna som kommer på bio 2018". Där står visserligen Annihilation med (bland de 18 böckerna/filmerna), men den som efter att ha läst boken även vill se filmen på bio får alltså bege sig till USA, Kanada eller Kina... för den ointellektuella svenska biopubliken lär den ju alltså inte visas.😉

Tips: Är du också nyfiken på vad som händer i bokbranschen, så anmäl dig för Boktuggs gratis nyhetsbrev på boktugg.se/nyhetsbrev du också.👍


3 kommentarer:

  1. Den filmen vill jag se. Vad märklig kommentar i artikeln, att filmen skulle vara för intellektuell för Sverige. Jag måste in och läsa vad man menade med det.

    SvaraRadera
  2. Så, en film också alltså? Den måste jag se. När den släpps på DVD eller liknande. Lite märkliga beslut som SF(?) tar ibland, när de dumförklarar ett helt folk.

    SvaraRadera
  3. Den här blev jag riktigt nyfiken på. Helt klart min kopp te.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).