lördag 24 februari 2018

"Warriors. Midnatt" av Erin Hunter

Warriors. Midnatt av Erin Hunter. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (kartonnage).

"Mörker, luft, vatten och himmel kommer att stråla samman. Ingenting kommer att bli som förr.

I många månar har det varit lugnt i skogen. Men så, i en dröm nås Åskklanskrigaren Törnklo av en profetia från Stjärnklanen. Ett hot närmar sig och Törnklo är utvald att rädda sin klan. Runt om i skogen slår samma natt tre andra katter upp ögonen. De fyra utvalda har vaknat.

En ny generation krigarkatter vågar sig ut på en resa som inte ens klanernas ledare känner till. En resa som kräver största tänkbara mod.

Hjältemod, vänskap, maktkamper och svek - krigarkatternas hårda liv fascinerar läsare över hela världen. Warriors-serien har blivit en jättesuccé med över 20 miljoner sålda böcker. Midnatt är första delen i Warriors-seriens andra svit, Den nya profetian. Fortsättning följer i Månsken."

Det här skall alltså vara den första delen av en andra svit i en väldigt omtyckt barnboksserie; "Warriors-serien", som i sin storhet av barn har jämförts med serien om Harry Potter. Har varken läst Harry Potter- eller Warriors-serien tidigare, men serien om Harry Potter har man ju inte undgått att förstå hur enormt populär den är.

Vill först klargöra att jag inte brukar tacka ja till barnböcker för att recensera här på bokbloggen, men denna Warriors. Midnatt skickades till mig ändå, kom som en överraskning på posten, utan föregående förfrågan. Fördelen hade väl varit om någon i målgruppen 9-12 år hade fått läsa den och tyckt till, men tyvärr har jag inga sådana barn i min omgivning. Någon "korrekt" bokbloggsrecension kan det här därför inte bli, men med hänsyn till bokförlaget skall jag ändå försöka att skriva ner några ord, på samma vis som jag försökte läsa boken; trevande. Med all säkerhet gör detta inte boken en sådan rättvisa som den förtjänar, men som man bör förstå är det bortom min förskyllan.

Som jag kan föreställa mig är det här böcker som barn inte kan få nog av och det kan säkert på det viset bli en väldigt lång bokserie. Tror att böckerna kan bli storfavoriter för barn som tycker om djur, och då förstås speciellt katter. Kanske kan det väcka nyfikenhet för katters beteenden, hur de upplever världen omkring sig och hur de förhåller sig till varandra. När sen detta levereras fantasifullt med spänning, äventyr och roliga dialoger, i en väldigt vackert illustrerad bok med kartor, skapas med all sannolikhet mer intresse för vad kattens beteende egentligen betyder, en insyn i katternas "hemliga liv" som skapar nyfikenhet, något att samtala om. Dessutom kan det säkert i förlängningen lära barn hur de på bästa sätt skall respektera och hantera djur, vilket ju är toppenbra.

Egentligen förstår jag inte riktigt vitsen med att man avslutar repliker med "mjauade" och "jamade" n.n., istället för helt enkelt "sa", då någon av alla dessa drösvis med olika katter (kunde verkligen inte för allt i världen hålla isär alla olika fantasifulla kattnamn!) förde dialog. Men oavsett mjauande och jamande var ju verkligen Midnatt ett skojigt inslag med sitt Yoda-snack (någon slags anastrof-liknande historia), och Midnatt kunde ju för övrigt varken mjaua eller jama, och hur det kan komma sig får man nog läsa boken för att lista ut.

Rekommenderas till barn mellan 9-12 år. Gärna för att främja ett gryende intresse för djur och natur, framförallt för att lära sig att vara aktsam och respektera detsamma, och hur viktigt är inte det?

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusKartonnage / E-bok
AdlibrisKartonnage / E-bok
CdonKartonnage

Andra bokbloggare om Warriors. Midnatt:
Mest Lenas Godsaker
Tickmicks bokblogg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).