söndag 11 mars 2018

En smakebit på søndag: Märkt

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 


Läser nu thrillern Märkt av Kelley Armstrong, och då blir det två smakbitar, den första för att ge Elena en chans att presentera sig. Sidan 15:


   "Ja, jag var varulv och hade varit det i nästan tolv år, sedan jag var tjugo. I motsats till mig är de flesta varulvar födda till det, även om de inte kan byta gestalt förrän de blir vuxna. Genen ärvs från far till son – döttrar göre sig icke besvär. Enda sättet för en kvinna att bli varulv är att bli biten av en annan varulv och överleva det. Det är sällsynt, åtminstone att de överlever. Jag hade gjort det mest för att jag adopterades av Flocken – som är precis vad det låter som: en grupp baserad på en vargflock, med en alfahanne, ett välskyddat revir och tydligt definierade regler, av vilka den främsta är att vi inte dödar människor om det inte är absolut tvunget."Den andra smakbiten äger rum innan ett möte där deltagarna, förutom kaxiga Elena och flockens alfahanne Jeremy, senare visare sig bestå av; de två mötessammankallande häxorna, en halvdemon, en vampyr och en schaman (hmm... kanske läser man lite konstiga böcker ändå?). Sidan 51-52:


   "Du gillar inte vampyrer?"
   "Nej, men tänk på saken. Häxor, besvärjare, vad du vill ... de är småhandlare. Varulvar är storfräsare. Ingen fingerfärdighet i världen kan åstadkomma det vi kan. Och lägg till övermänsklig styrka, onaturligt skarpa sinnen, en riktigt tuff attityd ..."
   "Tala för dig själv."
   "Ja, ja. Poängen är att häxor inte kan bräcka oss. Men vampyrer ... De är mäktigare. De får definitivt bättre publicitet. Jag kanske knallar in och upptäcker att jag inte är hemskast i rummet."
   "Men du vore den hemskaste levande varelsen i rummet."
   Jag flinade. "Det tänkte jag inte på."
   "Det gäller att klassificera på rätt sätt. Nu går vi in."


Författarinfo (hämtad från bokus):

Kelley Armstrong bor i Ontario i Kanada med man och tre barn. Hon studerade psykologi på universitetet, men bytte inriktning efter avslutade studier och blev dataprogrammerare. Efter succén med debutromanen Biten är hon författare på heltid. Biten inledde hennes löst knutna serie böcker om kvinnor med övernaturliga krafter. Elena är varulv och huvudperson i Biten och Märkt. I nästa thriller är huvudpersonen en häxa."


Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


23 kommentarer:

 1. Både varulvar och vampyrer alltså... näst efter zombies så är de vad jag gillar minst. Envisas jag med att säga, men jag har läst vampyrböcker som jag har gillat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror faktiskt inte jag läst någon vampyrbok, förutom den om greven i Stokers Dracula då. Denna blir i varje fall den andra bok jag läser av Armstrong som handlar om varulvar, väldigt bra. ;)

   Radera
  2. Brukar också påstå det, men har faktiskt hittat böcker i genren jag gillar!

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Det var en hel del mystiska varelser där :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst! Många märkliga mötesdeltagare. ;)

   Radera
 3. Vampyrer är ingenting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varulvar är inte så tokigt. :)

   Radera
 4. Oj vampyrer brukar det inte klicka med för mig, men jag har sett en del tv-serier som jag gillat så det har ju hänt ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här handlar det ju ändå huvudsakligen om varulvar, men vem vet, kanske något bok i resten av serien (13 delar totalt) har vampyrer i fokus.

   Radera
 5. Anonym11 mars

  Åh, jeg har så lyst til å få lest noen av bøkene til Armstrong - hadde passet ypperlig til bøker jeg sluker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att inga fler än de första två i serien Women of the Otherworld är utgivna i svensk översättning, kanske fler är översatta på norska dock. Armstrong skriver bra!

   Radera
 6. tack för smakebiten! har läst någon enda vampyrbok som jag gillat. jag minns att jag tyckte synd om vampyrerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, tror faktiskt jag bara läst en vampyrbok, den om vampyrernas vampyr greve Dracula, förstås. Men detta blir nu min andra "varulvsbok" i varje fall, gillar Kelley Armstrongs sätt att gestalta dessa varelsers liv och leverne. ;)

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Inte en bok jag vill läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt bra att man känner så ibland också, tillräckligt mycket man blir intresserad av att läsa ändå lixom. ;)

   Radera
 8. Oj, vågar en ensam kvinna ute i skogen sova om hon läser denna tro? Jag är inte rädd för djur, men varulvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... det vimlar ju inte av dem direkt. ;)

   Radera
 9. Så glad att du redan är på del 2, Armstrong är en av mina favoritförfattare just nu. Jag vet att det inte är livsomvälvande böcker, men jag njuter (nästan) alltid när jag har en av hennes böcker i handen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt måste ju heller inte vara finkultur, stor litteratur eller livsomvälvande, räcker med att det endast är roande och lättsamt underhållande ibland, tillåter mig det. Så tack för att du uppmärksammade mig på Kelley Armstrongs bokserie. :)

   Radera
 10. Jag gillar den här serien mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas också att fler än de första två kommer ut i svensk översättning.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).