måndag 19 mars 2018

Fängslande läsning till uppiggande koffein och serotoninhöjande kladdkaka


..."Att flytta varg utan att låta den gå i karantän var ett vanskligt regelbrott. Livsfarligt enligt Geir som till och med hade vägrat att bistå dem till en början.
   Nu satt han och stirrade ut genom fönstret, tigande.
   – Jag märker ju att du är arg, försökte Anders.
   – Det som gjør meg arg, sa Geir, er at myndighetene i det her landet setter til side sitt eget regelverk og utsetter allmennheten for fare. Ikke for ulvens skyld, men av politiske grunner. Fordi dere ikke tåler å ikke være best i klassen i EU.
   Rösten hade en föraktfull ton när han bokstaverade E-U.
   – Til syvende og sist, fortsatte han, handler det om status. Om prestisje. Og det gjør meg forbannet. Om ulvens bendelorm kommer inn i Sverige, da kommer den inn i Norge også.
   – Titta inte på mig.
   – Man kan lure på, hvem som har mest innavl i denne suppen.
   – Men du. Den här killen, han ser inte särskilt inavlad ut. Och det är ju ingen hund i alla fall. Så mycket är ju säkert.
   – Jeg vet faktisk ikke hva det er.
   – Det är inte en hund, det är en varg. Som fantomen säger.
   – Han veier syttisju kilo. Syttisju! Sånne ulver fins ikke. Ikke vest for Uralfjellene. Den her ulven fins ikke. Den kan ikke finnes.
   – Du menar att den  är inplanterad?
   – Jeg vet ikke. Jag vet bare at noe er galt.
   – Förresten är det nog dags att kolla till honom.
   Geir såg på klockan."

(Sid. 9-10; Stalpi av Stefan Spjut)

Väntan blev inte så lång för att åter få träda in i den värld som skildrades så fängslande i Stallo. Och nu är man fast igen i Stalpi. Redan helt tagen. Totalt. Vet inte vad det kan bero på varför jag blir så besatt av detta... en förkärlek för det sagolika och gammal folktro (här perfekt kombinerat med realism och nutid), miljön, djur- och natur, mystiken, något delvis norrländskt påbrå nedärvt från tidigare generationer? Inte helt omöjligt kanske. Okej för att begreppet "a sense of wonder" mest verkar åberopas i samband med science fiction, men kan inte hitta något bättre begrepp för denna skapade norrländska magi.
(Till boktipset ett kladdkaketips! Mixa slätt: 2 dl mandelmjöl, ½ dl kokosmjöl, 5 msk kakaopulver, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt, 10 färska dadlar, ½ dl kokosolja, 3 ägg, ca 1 dl kokosmjölk. Kokosolja och riven kokos till formen. Ugn: 175 graders i ca 20 minuter.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)