torsdag 15 mars 2018

Helgfrågan v. 11Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Veckans fråga inför kommande helg:

"Vad ogillar du i böcker? Bonusfråga: Dr Jekyll och Mr Hyde har väl alla hört talas om, förvandlas du någon gång till Mr.Hyde?"

Frossande i övervåld och råhet in absurdum. Tortyr - fy! Djur, barn, gamla som misshandlas, far illa. Övergrepp. Usch, det finns så mycket man kan ogilla, må riktigt ohälsosamt dåligt av (är nog en överkänslig typ). Ogillar när en bok - ofta handlar det om deckare/psykologiska thrillers/skräck - är sådär riktigt bra, och man tänker: "Förstör nu inte detta!". Läser vidare, något av ovanstående inträffar, och ja tanken blir då förstås: "Jaha! Nu förstörde du detta, vad skulle det nu va bra för???!!!

Sen är det ju det här med alltför mycket modern teknologi. Och då menar jag INTE sådan teknologi som ingår i science fiction, gillar den typen för den är ju fantasifull och spännande! Det är mer den teknik som finns runt folk idag i vardagen, och som sen även tydligen nödvändigtvis måste förekomma med råge i romaner ibland; allt detta sms-ande, sökningar på nätet, sociala medier, twitter, Instagram, chatt, och jag vet inte vad?... Kanske t.o.m bloggar!😬(Skojade bara😜). Eller när såna där textmeddelanden med små☺ är insprängda i handlingen. Inte så jätteglad i sånt. Ovanstående får mig emellanåt att vilja läsa fler romaner med en handling som utspelar sig innan internet. Kan tidvis kännas som en befrielse med sådana böcker.

Bonusfrågan: Nope! Himla tacksam för det. Har ingen dold personlighet, är den jag är, och någon obehaglig Mr Hyde tycks jag slippa härbärgera och förvandlas till.26 kommentarer:

 1. Jag har svårt för att läsa om djur och barn som far illa, det går bara inte. Då blir jag verkligen en Mr. Hyde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör det en upprörd! Och inte kan man göra något åt det heller, annat än att sluta läsa boken. ;)

   Radera
 2. du är inte överkänslig utan helt normal, teknik avslöjar fort romanens ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiktion går ju alltid att bortförklara med att det är påhitt, ännu värre blir det då det handlar om sanna historier. Men du har nog rätt, det är säkert normalt att känslor väcks när man läser sådant som väcker avsky och starkt obehag, såväl som motsatsen. :)

   Radera
 3. Håller med helt: frossande i våld går bort. Jag skippar den författaren för all framtid, har flera exempel på det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, några sådana exempel har man. ;)

   Radera
 4. Det som jag kallar splatter alltså. Personligen tycker jag det är mycket läskigare när jag får fantisera själv, allt behöver inte beskrivas i minsta detalj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej verkligen inte. Ibland blir det lite för utförligt.

   Radera
 5. Modern teknologi är så olika. En del använder det snyggt, andra inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du så rätt i. Ibland funkar det, men ser nog att sparsamhet med sådant är att föredra.

   Radera
 6. Jag har svårt för våld och mord.
  Men tycker om luftig text och det inbegriper sms osv. Så där tycker vi olika ;) Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luftig text kan vara positivt för vissa sorters böcker, men sådana med sms-texter och liknande försöker jag undvika i mån av möjlighet. ;)

   Radera
 7. Tiden före internet var ganska skön. Våld gillar jag inte heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt egentligen hur involverat internet blivit i folks liv, på så relativt kort tid. Tänker ibland att det skulle vara intressant att läsa något mer vetenskapligt kring hur detta påverkat individen, samhället och globaliseringsprocessen. Om det nu finns något sådant skrivet, men det gör det säkert, skrivs ju böcker om det mesta. ;)

   Radera
 8. Tiden före internet var så bra! Då man inte behövde ta del av allt hemskt som händer, utan kunde leva lite mer här och nu där man är här och nu. Man orkar inte bära allting på sina axlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Känner på liknande vis. Krav på folk att ständigt vara "online" känns nästan lite creepy. Sårbart när alltmer läggs ut på att det skall skötas över internet, enbart. Bävar lite, kan lätt bygga vida och djupa klyftor mellan de som hänger med i tekniken och dom som halkar efter. Lite solstormar på det sen och allt rasar... vill inte tänka tanken. Men nu svävade det visst ut lite. ;)

   Radera
 9. Djur och barn som far illa, våld för våldets skull har jag svårt för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara många som känner så.

   Radera
 10. Ja, jag har också svårt att läsa om barn som far illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värsta sorten är när det bygger på verkligheten. Man läser och kan inget göra, annat än att sluta läsa för att man helt enkelt inte orkar ta in alla hemskheter.

   Radera
 11. barn, gamla människor och djur som far illa har jag riktigt svårt för. och visst finns det saker en kan bli arg för. konstigt vore det annars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt att bli upprörd när svaga eller sådana i en underordnad position blir utsatta på något vis.

   Radera
 12. Anonym17 mars

  Glömde helt bort djur som far illa. Det gör en bok oläslig för min del eller så bjuder det på gråtkalas.

  SvaraRadera
 13. Skönt med böcker utan alltför modern teknologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delvis därför avkopplande med historiska romaner emellanåt. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).