onsdag 21 mars 2018

"Märkt" av Kelley Armstrong

Märkt av Kelley Armstrong. Damm Förlag AB. Översättare: Ylva Spångberg. Läste boken som bibliotekslån (pocket). Innehållsbeskrivning hämtad från goodreads:


"Den andra boken om varulven Elena, världens enda kvinnliga varulv. Två häxor tar kontakt med henne och för henne till en hemlig konferens med olika varelser med övernaturliga gåvor. Här berättas om en okänd fiende som letar efter en varulv. På hemvägen blir Elena infångad och förd till ett forskningscenter mitt i ödemarken."Märkt är del två i serien Women of the Otherworld. Läst även första delen Biten, och blev ganska förvånad att jag tyckte så pass bra om den som jag gjorde.

Uppföljaren gjorde mig inte lika imponerad p.g.a. allt våld, alldeles för övermäktigt mycket och Elena tog det hela lite väl känslokallt. Fick liksom ingen direkt stark sympati för någon av karaktärerna (möjligen Jeremy, och möjligen birollen Ruth som f.ö. fick så lite plats), däremot enorm antipati mot miljardären Winsloe.

Tycker ju för övrigt om författarens sätt att skriva, hur karaktärerna framställs och hur varulvens natur beskrivs, en detaljerad förklaring som får mig att verkligen förstå hur dessa fantasivarelser fungerar och interagerar sinsemellan. Gillar hur varulvsflockens sociala struktur skildras; mentaliteten, relationerna, gemenskapen. "Rackorna" utanför flocken får väl kanske föreställa någon slags variant av vargens outcasts? Roande underhållning om man är intresserad av vargens, såväl som tamhundens beteenden. Varulvarna får här en kombination av vargen som effektiv jägare, tamhunden med sitt beroende av sin "mänskliga" flock, och såklart människans benägenhet att inte alltid helt lydigt försöka anpassa sig (men nästan kanske?).

I denna andra del är Elena alltså till största del tillfångatagen i ett forskningscentrum som drivs av en galen miljardär och heller inte så lite galna forskare. Till stället har flera olika övernaturliga varelser kidnappats och hålls där fångna för att studeras på ett oetiskt och moraliskt oacceptabelt vis. Finansiären Winsloe kör med förödmjukelse och tortyr, forskarna avhumaniserar och ställer till oreda. Klart spänningen då ligger i att man förväntar sig en lyckad flykt från detta avskyvärda ställe, för Elena och för några av de andra. Men då Elena verkligen lyckas fly blir det sen bara ännu mer våld. Detta med en känslolös masslakt på folk under den slutliga hämnden och fritagningen av de övriga fångarna. Känner därefter att jag inte är så intresserad av att veta hur det kommer att gå för Elena fortsättningsvis.

Seriens tredje del lär för övrigt handla om en huvudperson som är häxa, så varulvstemat (eller vad man nu skall kalla det?) hörde bara till seriens första och andra del. Women of the Otherworld skall handla om kvinnor med övernaturliga krafter, så jag antar att man sen även fortsättningsvis får följa olika huvudpersoner med olika förmågor i böckerna framöver. Har inte bestämt mig för om det är värt att fortsätta läsa serien (består i sin helhet av tretton delar), inga fler än de första två är översatta och allt våldet i den här sista romanen om Elena fick mig att backa.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).