tisdag 6 mars 2018

"Min kvart med Arne Tammer: roman om en roadtrip" av Benjamin Thorén

Min kvart med Arne Tammer: roman om en roadtrip av Benjamin Thorén. Vulkan förlag. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"De sex vännerna lärde känna varandra på det lokala fiket. Nu har Igor, 69, bjudit de övriga på en bilsemester i sin inte alltför splitternya bil.
Med på resan följer söderbönan Ingrid, 89+, diversearbetaren Bertil, 57, journalisten Filippa R och fastighetsmäklaren Joakim, bägge 32, samt truliga Anna, 19, vars morsa rymt hemifrån och som bor någonstans i Kanadas inland.
Vart färden går vet bara Igor. De övriga gillar läget och får vara med om ett och annat på den udda resan.
På ett hörn finns även en viss N P Möller samt några andra filurer.
Berättelsen är efter enligt Arne Tammers devis: "Ge mig en kvart om dagen" skriven under en kvart om dagen i ett års tid.

Benjamin Thorén, född 1965, är journalist och har betat av ett flertal mediabolag; Sveriges radio, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri m fl. Arbetar just nu på Skolverket.
Han har skapat och driver Hammarby IF:s historiska webbplats hifhistoria.se och skriver för Supportrarnas Matchprogram. Benjamin har tidigare skrivit Bonniers Slanglexikon (1996) och Svenskt slanglexikon (2015).
Det här är hans debutroman."

I denna rätt annorlunda berättade historia handlar det om ett fikagäng i Stockholm som skall bege sig ut på en hemlig resa, en bilresa som inte riktigt blir som någon av dem förväntar sig, inte ens för arrangören. Vissa episoder är såklart mer spännande och roliga än andra, men allt är ju rätt individuellt vad vi finner humor i, liksom spänning. Det är min uppfattning om jag ser till helheten.
Det sympatiska resesällskapets trivsamma karaktärer får man lära känna väl genom "resans" gång, deras olika bakgrundshistorier, vanliga men även ibland något ovanliga. Dialogerna blir träffsäkra och roande på ett gladlynt vänskapligt sätt.

Blev först lite förvånad att teckenstorleken för denna inbundna bok var som för en pocketbok, har väl i och för sig inga större problem med det för egen del, men det är nog inte vad de flesta förväntar sig för just det formatet.

Språkligt sätt var det särpräglat, lite knepigt ibland med t.ex. väldigt långa meningar och omständliga resonemang, som visserligen var där för att förhöja underhållningsvärdet, men som för mig tidvis kändes något överbelastat. Har nog aldrig tidigare läst något liknande och blir faktiskt rätt nyfiken på hur andra uppfattar just den språkliga biten och sättet att skriva.

Sammanfattningsvis: En bra och rolig roadtrip-roman med komplikationer och snåriga förvecklingar. Humoristisk underhållning av det lättsammare slaget, med tidstypiska uttryck och företeelser i storstadsmiljö, framfört på ett trevligt sätt. En må bra-bok som får dig på gott humör helt enkelt.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok
AdlibrisInbunden / E-bok
CdonInbunden / E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).