måndag 19 mars 2018

"Täcknamn: Hilde" av Kjell Ola Dahl

Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl. Förlag: Bokfabriken. Översättare: Helena Stedman. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Med en nutida ramberättelse, en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia som 2015 tilldelades både Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman. 

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge."
Kjell Ola Dahl föddes 1958 i Gjøvik, Norge. Han debuterade 1993 och har skrivit många kriminalromaner sedan dess. År 2000 fick han Rivertonpriset för En liten gyllen ring och 2015 både Bragepriset och Rivertonpriset för Täcknamn: Hilde (Kureren). Hans böcker ges ut i fjorton länder. Dahl har studerat psykologi och juridik."

En effektfullt uppbyggd historia som svepte med mig från första stund. Det normala brukar ju vara att det är som mest spännande på slutet, men här var det liksom tvärtom, tappade intresset lite då bara 60 sidor kvarstod och var inte så väldigt förtjust i historiens utgång, mordgåtans lösning. Om kopplingen till nutiden (d.v.s. armbandet) varit ett annat, hade det visserligen blivit en helt annan historia. Men vilket driv dessförinnan! Läste ut boken på bara några dagar.

Spänningen/bladvändarkaraktären blev så effektiv genom historiens utmärkta uppbyggnad; ett sparsamt språk, väl beskrivna miljöer och karaktärer, en intressant och gripande handling med tidsperspektiv varvade mellan 1967 och 1942 (plus två kapitel där handlingen var förlagd till Oslo år 2015), mellan platserna Norge (Oslo) och Sverige (Stockholm). I grunden en gammal mordgåta under 1942 som slutligen får sin förklaring 1967. Detta är även så mycket mer än bara en kriminalroman, då man får ett perspektiv på skeenden i Norge under andra världskriget, väldigt intressant.

Vad Ester (Hilde) såg i den otäcka och otacksamma surpuppan Gerhard förstod jag inte alls, men annars var Ester en tydligt porträtterad karaktär man fick medkänsla för på ett speciellt sätt. Både huvudkaraktärer och sidokaraktärer var väl tecknade på ett proffsigt sätt, och vissa av dessa personligheter stannade verkligen kvar i tanken efter att ha läst ut boken.

Denna välskrivna kriminalroman rekommenderas varmt. Det blev för mig en spännande bladvändare som dessutom var intressant historiskt sett, känns autentiskt. Riktigt bra!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / Ljudbok
AdlibrisInbunden / E-bok / Ljudbok
CdonInbunden

Andra bokbloggare om Täcknamn: Hilde:
Mias bokhörna
Villa Freja
Boklysten
Zellys Bokhylla


1 kommentar:

  1. Ser fram emot att läsa den, tack för lånet!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).