söndag 22 april 2018

En smakebit på søndag: Föreningens tid

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Hämtar idag smakbit från nyligen avslutade Föreningens tid av Leif Selander. Sidan 149-150 och platsen är en av Hagia Sofia-katedralens balkonger:

   "HALVDAN!"
   Förskräckt hade Halvdan vänt sig om och stirrat på Markus. Med lyfta händer, med en liten kniv i handen, hade han sedan gått i en cirkel runt Markus och springande gett sig därifrån. Förvånat hade Markus stirrat efter honom. Beteendet var helt olikt Halvdan. Normalt skulle han börja gorma om alla orättvisor. När Markus såg vad han hade ristat in, började han springa efter idioten för att strypa honom. Inskriptionen löd: Halvdan ristade dessa runor. Gardets hövding. Halvdans steg ekade i den stora kyrkan när Markus sprang nedför trappan. När han kom ner till den undre våningen upphörde stegen. Vid ingången stannade Markus och tittade sig omkring. Av Halvdan syntes inget. Han skakade på huvudet när han tvekande började gå tillbaka till balkongen.
   Väl där hade han försökt sudda ut det Halvdan hade skrivit. Sista delen av texten var bara markerad. Den första delen gick dock inte bort. Han svor ljudligt när han gick tillbaka till förläggningen. Att rista in runor i Guds hus var för Markus den grövsta förolämpningen mot allt som han trodde på.

Väringagardet har bildats och ett år har passerat sedan slaget om Konstantinopel. Markus tillhör Romerska rikets krigshär och är livvakt åt Konstantinopels kejsare. Halvdan är fortfarande ett problem, beter sig skumt, är inte där han ska vara och vandaliserar dessutom i smakbiten ovan. Denna runa (eller viking graffiti av typ "Kilroy was here") finns det en motsvarighet till i verkligheten. Denna menas med dolk eller svärdspets vara ristad av en livvakt med ett namn som uttytts som Halfdan, som kanske lätt utled på att stå på vakt för kejsarinnans räkning ägnade sig åt detta klotter någon gång under 1000-talet. Hagia Sofias runinskrifter.

Hagia-sofia-viking
Graffiti presumably inscribed by Viking mercenaries on the second floor of the Hagia Sofia.
By Not home at English Wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons


Äventyrsromaner i historisk miljö som denna borde ärligt menat få en större läsekrets, förtjänar det verkligen. Uppfattas det som en relativt "smal" genre med vikingaromaner? Tror det gör så. Själv vill jag bara läsa mer av liknande typ som denna. Föreningens tid är den tredje och avslutande delen i Väringasagan, har naturligtvis läst de föregående två delarna. Rakt igenom en riktigt bra bokserie.

Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


Happy Earth Day
May the forest be with you!


"Look deep into nature, and then you will understand everything better."
 - Albert Einstein 
animated-butterfly-image-0017


14 kommentarer:

 1. Anonym22 april

  Spännande smakbit, särskilt att läsa om hur man ägnade sig åt klotter även på den tiden. Tack för smakbiten, ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Redan de gamla vikingarna alltså :)

  SvaraRadera
 3. tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 5. Tack för en intressant smakbit. Jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
 6. Den känner jag inte till men den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Kände inte till den här, kanske inte riktigt min genre, men blir ändå lite nyfiken. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 9. Så spennende med runer i Haga Sofia. Jeg har vært der, for flere år siden, men kan ikke huske at jeg så runene. Nå må jeg kanskje tilbake :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 10. Anonym22 april

  Tror inte det är en bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Jag läser mycket historiska böcker, dock inga från vikingatiden så jag ska ta o kolla upp om det kunde vara något att testea. Tack för smakbiten

  SvaraRadera
 12. Den här serien vill jag läsa framöver. Den verkar så intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Helt okänd för mig med, men låter som en serie att kolla upp :) Tack för tipset!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).