söndag 1 april 2018

En smakebit på søndag: Gröna fingrar sökes

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Tar en paus från deckarvärldens alla mord idag och läser vidare i feelgood-historien och trädgårdsromanen Gröna fingrar sökes av Annika Estassy Lovén. Plockar smakbit från där jag just befinner mig, sid. 184. Hustrumisshandlade Leyla har lyckligtvis bestämt sig för att inte åka hem till sin make Johan:

"Vad fan säger du, Leyla? Kommer ni inte?"
   Leyla kastade en blick på Hugo som satt vid trädgårdsbordet och åt frukost bestående av kanelbullar och varm choklad med vispgrädde i. Men hon hade skurit ett äpple i klyftor för att kompensera den övriga kostens brist på antioxidanter och mineraler.
   Hon sänkte rösten. "Förlåt Johan. Men din mamma är ju nästan helt återställd, det sa du ju själv nyss. Vi kommer hem när Hugo blivit frisk från sin förkylning. Jag vill inte att han ska behöva resa med feber i kroppen. Och så slipper Eivor bli smittad också. Du vet hur mycket hon avskyr när Hugo hostar och snorar."
   Nödlögnen klibbade i halsen. Leyla gick bort till stigen som ledde ner till älven. Det hjärtliga i Johans röst när han svarade var borta. Hon satte sig ner med ryggen mot en björk och försökte få kontroll över sin andning. Det susade i huvudet och hjärtat dunkade. Helst skulle hon vilja trycka bort samtalet men att lägga luren i örat på Johan vore som att slänga bensin på brasan.
   "Nu gör du det igen Leyla."
   "Vilket då?"
   Hon strök sig över pannan, mindes smärtan av slaget. Vad hon än sa, vilket tonfall hon än använde, gjorde det Johan arg. Hon drog upp knäna under hakan och kröp ihop."

Det tycks mig vara mycket sötsaker när det gäller feelgood... precis som för påsken. Tanken att socker är vår tids tobak är nog inte alltför tokig. Den vinstfokuserade industrin har knappast något intresse för framtida generationers hälsa, utan gör nog vad den kan för att öka sockerberoendet, men feelgood? Tänk er en feelgoodhistoria där alla röker och snusar istället för knaprar kakor och tuggar i sig bullfika... tror väl inte riktigt det skulle vara lika accepterat, eller vad tror ni?

Är väldigt petig och kräsen när det gäller feelgoodlitteratur, men än så länge känns det som att just Gröna fingrar sökes har sina ljusa sidor, rätt många faktiskt. Den tar upp flera jobbiga ämnen på ett inkännande sätt, samtidigt som den å andra sidan öser på med välbehövlig medkänsla och gestaltar en växande vänskap på ett fint sätt. Och det här med "trädgårdsroman", hur perfekt är inte det? Såna skulle jag nog kunna bli beroende av!😄


Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


30 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, nyfiken på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips för trädgårdsentusiasten! :)

   Radera
 2. Jag är väldigt nyfiken på Annika Estassy böcker. Bara omslagen får mig nästan att bli lycklig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt effektfullt färgsprakande omslag.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Har läst en tidigare av den författaren.

  SvaraRadera
 4. Jeg har aldri tenkt over det før, men tror du har rett. Det er sukker, sjokolade og bakverk i feel-good. Snus eller sigar hører hjemme i krimlitteraturen. Akkurat nå leser jeg en feel-good krim, etter ett par sider er det høye rekesmørbrød, kaffe og glass med bobler i :-)
  Ha en riktig fin påskesøndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Ganska signifikant.

   Radera
 5. Den låter som en bok jag skulle gilla. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakebiten, jag har precis börjat på denna som ljudbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt, då får vi väl se vad vi tycker sen då. ;)

   Radera
 7. Hej, jag får utslag av feelgood-genren. Men tack för smakbiten, den var lagom påsksöt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt med allergier. :D

   Radera
 8. Denna bok hade jag inte sett tidigare. Låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken släpptes den 22 mars och recensionsdatum är om en vecka, så visst är den ny. :)

   Radera
 9. inte riktigt min tekopp. intressanta synpunkter. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer andras tekoppar ibland när det gäller litterära genrer. Man kan bli positivt överraskad.

   Radera
 10. Anonym01 april

  Älskar omslaget och gillar feelgood som omväxling till annat. Och är det en "trädgårdsroman", då måste jag absolut läsa :) Jag har den hemma och skall nog prioritera den i boktraven. Intressanta tankar för övrigt, kan bara hålla med dig. Än så länge är det ganska känsligt att prata/skriva om socker som ett beroende precis som alkohol och tobak, men det dröjer nog inte så många år innan hälsoeffekterna blivit så dramatiska att man måste göra något åt sockerberoendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullständigt medveten om att det kan vara provokativt att skriva om socker på det viset, men det ligger ju sanning i det.

   Radera
 11. Tack för smakbiten ! Den verkar bra så den ska jag läsa framöver. Har läst flera tidigare böcker av författaren som var mycket bra. Mycket tilltalande och lockande omslag på boken också.
  Önskar dig en fin fortsatt påsk !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket passande bokomslag för denna. :)

   Radera
 12. lite osäker på om denna är något för mig, men det kan vara mysigt med lite feelgood ibland ;) tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen vet jag inte om det är feelgood eller bara "samtida". Men själva bokomslaget är ju 100% feelgood! :D

   Radera
 13. Hade inte föreställt mig feelgood efter den smakbiten, men tycker det är en genre som vinner på att ha lite svärta med så det lovar ju gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så. Ofta är det ju så med feelgood. Lite trubbel blandat med fluff, och till sist ett lyckligt slut.

   Radera
 14. Anonym02 april

  Har ikke tenkt over det med hvilken type mat som spises i hvilke type bøker, men du har nok ganske rett i det. Artig ting å tenke på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej det är nog inte alltid man tänker på vad karaktärernas energiintag består av i olika typer av böcker, men i feelgood går det åt en hel del söta bakverk. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).