söndag 8 april 2018

En smakebit på søndag: Vit krypta

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Smakbiten här hämtas från nyligen utlästa thrillern Vit krypta av Mariette Lindstein (sid. 89):
"Det tar bara några minuter innan de andra männen är där. Det är Hajen som har hittat henne. Han gör ingen ansats att dra ut henne från gömstället förrän de andra kommer. Hon bara ligger där, förkrossad, och skakar. Hon kan inte sluta skaka. Hennes hjärna kan inte ta in att detta händer på riktigt. Kroppen har försatts i chocktillstånd och lever sitt eget liv.
   Männen skrattar när de får syn på henne. Och hatet inom henne återföds, pyr, växer, utplånar nästan rädslan för vad de kommer att göra med henne nu."Ja, den här romanen om sekter, frihetsberövande, maktlöshet och manipulation gav mig mardrömmar.

Recension här på bokbloggen kommer på onsdag. Bävar något inför att skriva den, för det här visade sig tyvärr inte vara "min kopp te". Blev ju jätteentusiastisk efter att ha läst författarens första bok Sekten på Dimön. Men, men, tror nog Vit krypta kommer att bli populär hos majoriteten. Själv hör jag nog till den där lilla minoriteten som har svårt att läsa om alltför mycket sadistisk tortyr och övergrepp, för mycket sex och våld (lär vara det som säljer bäst menade bokklubbstidningen häromsistenes), men alltför mycket sådant får mig att helst vilja sluta läsa. Blev en del skumläsning när det gäller detta recensionsexemplar, skall ärligt erkännas. Och ärlighet varar längst, sägs det ju...😌

Hursomhelst är ju själva ämnena som tas upp kring sekter (med osynliga nätverk) och manipulation oerhört viktiga att få mer insikt om för alla och envar. Speciellt unga människor, kan jag tänka. Därför skall man läsa den här författarens romaner. Och passar inte trilogin som inleddes med Sekten på Dimön, så kanske man borde testa läsa Vit krypta istället, många kommer nog att tycka det är en spänningsroman av toppklass, en riktig bladvändare. Alla har vi ju olika smak vad gäller böcker, och tur är väl det.😀


Fler smakbitar hittar man idag länkar till här.


13 kommentarer:

 1. sekter är läskiga, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte börjat läsa hennes trilogi än, men jag har böckerna i hyllan :)

  SvaraRadera
 3. Sekter är intressant att läsa om men jag hör också till dom som inte tycker om att läsa om tortyr och alltför mycket våld. Tror jag hoppar över Vit krypta.

  SvaraRadera
 4. Har sett den här boken florera i det sociala flödet men har själv inte läst något av författaren.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Har inte läst något av henne, men har lust att göra det.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Anonym08 april

  Är det verkligen så, att tortyr, våld och sex säljer bra? Så märkligt egentligen, men det kanske beror på att vi bor i en så trygg del av världen att många behöver det spänningsmomentet/verklighetsflykten. Själv började jag läsa en väldigt viktig spänningsroman häromdagen, om sexuella övergrepp och tortyr av barn. Det gick bara inte att läsa vidare, hur viktigt jag än förstår att budskapet är, att handlingen baseras på verklighet. Den får bli oläst. Tack för smakbiten och ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Jeg har virkelig vanskelig for å lese om slike ting, jeg og. Så enten bruker jeg hoppe over enkelte partier i boken. Eller, slik som nå - når jeg er advart, så lar jeg være å lese boken i det hele tatt :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. har inte läst något av författaren och det blir nog inget heller. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Sekter är så otäcka, det är otroligt hur de kan manipulera människor till att bli helt hjärntvättade. Törs inte läsa, men tack för smakbiten

  SvaraRadera
 11. Det kan absolutt bli litt for mye, ja! Men takk for tips og smakebit :)

  SvaraRadera
 12. Jag har inte läst något av författaren. Vit krypta låter inte som min kopp te så den hoppar jag nog över. Tack för smakbiten! ;)

  SvaraRadera
 13. Tyckte om Sekten på Dimön-böckerna, men redan där tyckte jag att det var mycket sexuellt våld. Är det mer i den här ska jag nog låta bli...

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)