måndag 9 april 2018

"Gröna fingrar sökes" av Annika Estassy Lovén

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy Lovén. Förlag: Norstedts. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).

"Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra?

Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det?

Även Agnes har livsavgörande beslut att fatta, men av ett helt annat slag. Gröna fingrar sökes är en berättelse om utsatthet men också om kvinnors vänskap levnadsvisdom och en trädgårds läkande kraft."

En rätt mysig feelgood där aktörerna går igenom diverse livsomvälvande problem; främst då Leyla som den hustrumisshandlade och Agnes som kämpar med sin cancersjukdom. Deras vägar möts och en viktig vänskap växer sig stark mellan en yngre och en äldre generation, mellan en storstadsmänniska och en landsortsbo. Leyla och Agnes visar sig kunna stötta varandra inför de kommande livsval de har att hantera. Att de finns där för varandra, i de svåra situationer de befinner sig i, blir avgörande på ett sätt de först inte hade kunnat föreställa sig. Naturens och trädgårdens läkande kraft är ju känd, och Agnes koloniträdgård blir den rofyllda trygga oas där vänskapen slår rot.

Begreppet trädgårdsroman har nämnts i samband med den här boken, det var ett nytt begrepp som för mig var lika lockande som det härliga bokomslaget! En sorts feelgoodhistoria  med tydliga trädgårdsinslag fungerade ju riktigt bra. Gillade speciellt mycket just dessa "gröna" inslag i handlingen, kan såhär på vårkanten ge vem som helst lust att trädgårdera (jo, det uttrycket finns faktiskt!). Men för mig går en entusiasm för trädgård hand i hand med ett naturintresse, så när den gamla damen Agnes så utan större eftertanke värderar ett kolonilottsområde högre än en skog, då det gäller ett planerat vägbygge i det lilla fiktiva samhället... nej, då är jag alls inte med på noterna längre. Vissa andra saker skavde också en del genom handlingens gång, men till största del var det en riktigt fin historia, en bagatell som visserligen inte stannar kvar så värst länge, men en lättsamt trevlig bagatell! Oerhört snabb- och lättläst bok.

Leyla och Agnes finner man sympati för på en gång, liksom Agnes mer trevliga grannar i trädgårdskolonin. Surkartet Göte är väl bland de mindre trevliga grannarna den mest osympatiska, och med honom förs ämnet inskränkt fördomsfullhet in i bilden.
Leylas största problem är nu inte tråkiga Göte, utan maken Johan som blivit alltmer alkoholiserad och börjat misshandla henne. Detta utgör orsaken till att hon tillsammans med sin lilla son flyr storstaden för att bosätta sig i Agnes kolonistuga. Den gamla damen orkar inte längre sköta dess trädgård p.g.a en cancersjukdom. Agnes lider lite i det tysta och har inte ens berättat för sin son om sin sjukdom.
Både Leylas och Agnes problem skildras väldigt trovärdigt och man känner verkligen med dem båda. Så bra att de två karaktärerna fick träffas i Gröna fingrar sökes, möt dem där du också!😊

Slutligen, märk väl: Man måste inte vara trädgårdsfrälst för att uppskatta den här romanen, rekommenderas även till er utan gröna fingrar.👍

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / Ljudbok / E-bok
AdlibrisInbunden / E-bok
CdonInbunden

Andra bokbloggare om Gröna fingrar sökes:
Västmanländskans bokblogg
hyllan
Hanneles bokparadis
C.R.M. Nilsson


1 kommentar:

  1. Intressant att läsa din recension. Varken titel eller omslag tilltalar mig, men jag har läst andra böcker av författaren som jag gillat mycket, så jag vill nog gärna läsa denna också. Skönt att du även rekommenderar boken åt oss som inte har gröna fingrar. ;)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).