söndag 29 april 2018

"Ögonvittnet" av Anna Bågstam

Ögonvittnet av Anna Bågstam. Förlag: Norstedts. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 978-91-1-308313-1

"Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner?

Ögonvittnet är en tempofylld och spännande deckare som utspelar sig i Öresundstrakten, med en smart, rolig och ofullkomlig hjältinna som huvudperson."

När jag fick erbjudandet om att läsa Ögonvittnet var det ovanstående beskrivning av bokens huvudperson som lockade mest. Tyckte det verkade olikt andra moderna kriminalromaner. En gnutta humor - även i mordhistorier - brukar jag värdesätta, så mycket tungt allvar ändå på något vis. Blev verkligen över förväntan positivt överraskad, tyckte om precis allt med denna bok. Fullträff och jackpott! Kul när det händer.

Det är en fartfylld, lättläst, otroligt spännande och oförutsägbar historia (hinner utse väldigt många mordmisstänkta innan det klarnar). En bok man helst slukläser och inte gärna vill lägga ifrån sig utan att bli kinkig.

De hemska morden har sin kontrast i den idylliska miljön, fiskelägret Lerviken vid Öresund, som kom levande inför mig. Gillade språket i romanen, det är rappt och annorlunda, passar så bra till hur Harriet som person framträder. Den unga civila brottsutredaren Harriet som börjat arbeta inom polisen i Landskrona, en klipsk tjej med med kul sätt, henne vill jag läsa fler böcker om framöver. Till och med hennes privata relationsstrul intresserade och/eller var klart roande underhållning. Denna roman vände upp och ner på en hel del tidigare föreställningar jag haft om vad som uppfattats ointressant och smått störande i romaner. En sak som brukar irritera är alla sms och detta ständigt pysslande med mobiltelefoner i moderna romaner, här förekommer det rikligt, och det störde mig mystiskt nog inte det minsta, utan det passade ju in helt perfekt. Förbluffande.😁

De trovärdigt beskrivna huvudpersonerna och sidokaraktärerna är inlevelsefullt tecknade, gestaltades komplext och föränderligt på ett naturligt sätt till hur intrigen växlade genom historiens gång. De jag tar med mig lite extra (förutom Harriet själv då förstås!) är Harriets gamla far Eugen (som börjar bli misstänkt virrig) och hans gemytliga granne Yvonne, Harriets kyliga chef Margareta, den i början mystiska Niklas, och Lia, den schyssta pizzarestaurangägaren Josef, advokaten Rikard förstås... och ja, ännu fler. De levandegjorda karaktärerna är alltså helt klart något som gör boken extra läsvärd. Gillade hur relationen mellan huvudpersonen och hennes far framställdes, liksom syskonrelationen till brodern, vänskapsrelationen till väninnan Lisa (väninnan deltar endast i denna roman via kommunikation medelst sms-meddelanden), och senare i storyn relationen med perfekta Rikard; hur de anställda förhåller sig till sin chef Margareta och tvärtom, samspelet och jargongen i arbetsgruppen, o.s.v.. Helt suveränt bra och underhållande.

Mordgåtan i sig (mord i pluralis) är snillrikt konstruerad och det förekommer inte bara en oväntad twist. Här finns invävt familjehemligheter, lögner, oväntade relationsband och mycket mer. Sakta sipprar sanningen fram, mycket tack vare Harriets driftighet, som inte den heller alltid är fullkomligt perfekt och komplikationsfri. I utredningsarbetet kring morden var det intressant att läsa om "masttömning", kände inte tidigare till det, och att det så exakt går att lokalisera var någon befunnit sig som haft med en mobiltelefon. Nästan lite kusligt med tanke på ökad övervakning i dagens moderna samhälle, att ökat användande av mobiltelefoni hela tiden underbyggs, vad det kan användas för. Kan man ju skapa konspirationsteorier för, om man är av den sorten... (foliehatt på)😄

När sen till sist fallet klarats upp och avslutats, allt är frid och fröjd, lugn och ro, då dyker något upp som gör att jag hoppas det inte dröjer alltför länge innan författarens nästa bok i serien kommer. Japp! En riktig cliffhanger. Oj, jösses, vad händer där! Slut. Å.

Om ni orkat läsa så här långt, behövs då verkligen nämnas att jag varmt och innerligt rekommenderar Anna Bågestams nya thriller? Nä, trodde väl inte det. Klart ni skall läsa denna!👍

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden
AdlibrisInbunden
CdonInbunden

Andra bokbloggare om Ögonvittnet:
och dagarna går...
Boktokig
hyllan


2 kommentarer:

  1. Anonym29 april

    Oj, var den så bra..! Jag tackade nej till att läsa den eftersom jag inte trodde att jag skulle hinna, vilket jag gjort till flera böcker i vår. Och så ångrar jag mig efteråt, som nu ;) Blir det en fortsättning vill man ju ha läst den här först. Jag måste nog höra av mig till förlaget. Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  2. Ja den vill jag läsa.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).