lördag 28 april 2018

"Ondskans ansikte" av Mats Ahlstedt

Ondskans ansikte av Mats Ahlstedt. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176298145

"Ida Neman får ett samtal från sin pappa som hon inte haft kontakt med på över tio år och bestämmer sig för att besöka honom. Framför allt för att få reda på vem som är hennes mamma. Hon som övergav familjen när Ida var ett spädbarn. När Ida kommer dit får hon en chock då hon hittar en död kropp i lägenheten. Men är det verkligen hennes pappa? Profilerare Ella Werner blir inkopplad på fallet, och upptäcker snart att det är en annan man som blivit mördad och att Idas pappa är försvunnen.

Allt ställs på sin spets när Idas dotter Fanny kidnappas av förskolans vikarie. Det visar sig att han är medlem i en nynazistisk organisation. I hans lägenhet hittar Ella en kalender med datumet 29 september inringat och polisen fruktar att ett attentat är planerat mot Bokmässan. Har kidnappningen av Fanny något med attentatet att göra? Vilken roll spelar Idas försvunna pappa? Idas sökande efter dottern ger henne skrämmande insikter om en mörk familjehemlighet. Det är inte bara Fannys liv som står på spel. En hotande katastrof närmar sig och polisen för en intensiv jakt mot klockan.

Ondskans ansikte är den tredje delen i Ahlstedts populära serie om profilerare Ella Werner vid Göteborgspolisen."

Det här blev min andra bok av Mats Ahlstedt, men inte ur samma serie, så det var då den första delen jag läste i serien om profileraren Ella Werner. Serien inleddes annars med titeln När inget annat återstår och därefter Öga för öga, tand för tand. Min upplevelse är att jag missade lite genom att inte ha läst de föregående böckerna i serien, allt kändes inte glasklart i all händelseutveckling vid sidan om, men själva huvudsakliga handlingen var riktigt spännande!

Vad jag tycker utmärker sig mest är att Ondskans ansikte (precis som författarens Den sista vilan, den bok jag tidigare läst av författaren) är skickligt välskriven. Att få veta hur det skulle gå för den kidnappade lilla flickan, och få veta hur allt hängde ihop, gjorde historien till en riktig nagelbitare. Spänningen hålls uppe så gott som hela tiden, intresset hölls vid liv men dalade något för mig efter sisådär då drygt halva boken var läst. Vet inte riktigt varför, tror det berodde på att fokuset oftare flyttades från själva kriminaldramats intrig till karaktärernas relationer, sådana som inte tillförde så mycket för själva händelseutvecklingen. Förstår ju samtidigt att en ordentlig insyn i karaktärernas privatliv verkar vara sådant som intresserar många läsare i allmänhet, just vad gäller moderna samtida deckare och i synnerhet då deckarserier.

Aktualitet, samhällsengagemang och humanism är något som verkar lysa igenom extra starkt i den här rutinerade författarens böcker. Det är för övrigt sådant jag ofta uppskattar då en djupt rotad insikt och kunskap finns bakom, vilket förstås ger realism till fiktiva historier som denna. Karaktärerna tecknas tydligt och är intressanta, hade dock svårt för själva upplösningen på kidnappningsdramat, kändes inte riktigt trovärdigt att någon kan planera att göra så mot ett barn... men som sagt, kanske det är så, "ondskan kan ha många ansikten", även om man inte upplever det trovärdigt. Ondska kan vara svår att förstå.

Slutligen återstår att för mig rekommendera denna välskrivna bok, som har allt sådant som inbitna deckarfantaster av idag uppskattar med nutida kriminalromaner: spänning med modern samhällsanknytning, fängslande intrig med intressanta karaktärer, omskakande trauman och gripande människoöden; allt levererat via korta kapitel som effektivt driver upp det höga tempot och gör boken till en bladvändare.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bokLjudbok Mp3 / Mp3-skiva / CD-bok
AdlibrisInbunden / E-bokLjudbok Mp3 / Mp3-skiva / CD-bok
CdonInbunden / Ljudbok Mp3 CD / CD-bok

Andra bokbloggare om Ondskans ansikte:
Mias bokhörna
Villa Freja
Bokmysan blogg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).