måndag 9 april 2018

Tematrio - Böcker att återvända till

Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser. Den här gången är temat som följer:

"Berätta om tre bra romaner du gärna återvänder till!"


Istället för att nämna böcker som lästs om så vänder jag på steken och väljer tre vilka skulle vara roligt att läsa om. Då blev det såhär:
Döden på Nilen av Agatha Christie
Skall ju vara en av Christies mest kända romaner. Hercule Poirot befinner sig här på semesterresa i Egypten. Handlingen utspelar sig på ett kryssningsfartyg på Nilen. Har läst den, men alldeles för länge sedan, kanske dags för en omläsning? Och så var det bara en blev ju en riktig hit att läsa om!


Einsteins drömmar av Alan Lightman
Vilka idéer lekte Einstein med när han höll på att tänka ut relativitetsteorin? Noveller med olika perspektiv på tiden, t.ex. om tiden gick i cirkel, om varje handling utvecklade parallella verkligheter, om tiden stod still och det var rummet som rörde sig, om tiden gick baklänges, om tiden för ett människoliv pressades samman till en enda dag, eller hur vore en värld där människor lever i oändlig tid?... Faktiskt läst om vissa av dessa noveller tidigare, men aldrig läst boken i sin helhet mer än en gång då den införskaffades -95, det vill jag göra, för den är verkligen värd det.Statsrådet och döden av Bo Balderson
Humoristisk deckare vars handling utspelar sig på den fiktiva ön Lindö i Stockholms skärgård där Statsrådets sommarställe ligger. Två grannar blir mördade och mördaren verkar kunna finnas i deras närhet. Statsrådet avlägger visit hos sina grannar (släpar med sig sin svåger, adjunkt Vilhelm Persson) för att bedriva privatspaning och lösa fallet, allt emedan polisens utredning pågår parallellt. Minns den i varje fall som väldigt rolig, men tycker man lika idag? Borde snart bli dags att ta reda på.


8 kommentarer:

 1. Det är inte så länge sen som jag läste om Döden på Nilen. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 2. Bo Balderson har väl aldrig blivit avslöjad? Lightman låter spännande. tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Har så vitt jag minns inte läst någon av dessa ... kanske man borde!?! Hoppas du inte missat någon i min trio!

  SvaraRadera
 4. Å, Statsrådet! De är ju för härliga, tycker iaf jag som också jobbar inom offentlig förvaltning och (fortfarande!) känner igen så mycket av satiren.

  SvaraRadera
 5. Bo Baldersons böcker var det längesedan jag läste, men samtliga finns i min bokhylla. Jag kanske borde ta fram någon av dem vid något tillfälle, för jag minns att de var väldigt underhållande. Jag älskar adjunkt Persson!

  SvaraRadera
 6. Döden på Nilen är den enda jag läst. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 7. Döden på Nilen är super

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).