måndag 23 april 2018

Tematrio - Världsböcker

Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser. Den här gången är temat som följer:

"Berätta om tre böcker ni själva vill kalla världsböcker!"


Svårt! Vad är "världsböcker"? Böcker från olika världsdelar (realism)? Eller böcker från olika världar, andra planeter (fantastik)? Eller världens mest lästa och omtyckta klassiker? Väljer verklighetsflykt med böcker från andra fantasivärldar än den på vår planet.👽 För den firade vi ju faktiskt igår med Jordens dag.😊


Samvetsmakaren av KG Johansson
När Aly är sjutton år gammal tar hans liv en annan vändning och han kastas ut i ett myllrande imperium i Vintergatan. I sitt kommande arbete möter han många olika koloniserade världar/planeter.
"Ett par standardmånader hade gått men vädret var sig exakt likt. Curia är ju en måne och har inga årstider; förvirringen med 667 Cc:s bana kring sin sol, och Curias bana kring sin planet, en bana som dessutom slingrar runt kring ekliptikans plan, gör att ingenting hinner stabilisera sig. Klimatet är ett slags evig försommar med rödaktigt ljus både från solen och från den enorma planeten som ibland hänger rakt ovanför ens huvud[...]"

Alba av Kristina Hård
Alba ingår i en forskningsgrupp som har färdats till en okänd planet. Deras uppgift är att samla fakta om planeten, men prövningarna blir större än anat.
"Så lite vi visste, så fyllda av vetenskaplig prestige, när vi drog på oss våra skyddsdräkter, klev ut från bergets innanmäte till solskenet och fann oss stå uppe på en främmande högplatå. Från en kaotisk Jord till en avlägsen, eftersatt och glest befolkad del av den här planeten. Hade allt blivit annorlunda om vi tagit kontakt med dem från början?"

Googolplex av KG Johansson
Hmm, ännu en Johansson, men det kan inte hjälpas.
Jack reser tillsammans med en grupp kolonister till den avlägsna planeten Shylock för att bygga en ny värld. Jack har en speciell förmåga att manipulera DNA. Och dessa varelser från andra universa, multis, vilka är de egentligen?
"Bland de obligatoriska minnena, den allmänna skolning som alla bar med sig, hade Jack bilder av teknologi från den gamla tiden. Tiden före multis.
   Den teknologin var hård och obeveklig som den metall den var skapad av. Den hade gått under med sin tid. Jack mindes holos av hur imperier föll och hur torn och katedraler av stål sprängdes, rostade sönder eller monterades ned. Men det fanns en gräns för hur mycket stål som kunde återbrukas. Och när oljan tog slut, den blandning av kolväten som hade använts som bränsle så länge lagren räckte, tog också stålets tid slut.
   Och sedan kom multis." 


Happy World Book Day!


"A book is a dream that you hold in your hands."

― Neil Gaiman6 kommentarer:

 1. tre nya titlar för mig, tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Alba låter spännande!

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av de här. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Det här var nyheter för mig. Ska kolla upp dem!

  SvaraRadera
 5. Gaiman har alltid ett klokt citat för varje tillfälle. Kul trio!

  SvaraRadera
 6. Tre okända titlar. Tack för tipsen.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)