onsdag 11 april 2018

"Vit krypta" av Mariette Lindstein

Vit krypta av Mariette Lindstein. Förlag: Forum. Läste boken som recensionsexemplar (format).

"Alex och Dani är enäggstvillingar och oskiljaktiga sedan deras föräldrar övergivit dem. En midsommarnatt när de är 22 år försvinner Dani spårlöst. Man letar efter henne i flera månader utan att finna minsta ledtråd.

Omgivningen försöker få Alex att glömma det hemska som har inträffat, men hon får ett nervöst sammanbrott och ligger katatonisk på psyket i en hel månad. När hon skrivs ut har hon bara en enda tanke i huvudet: Att hitta Dani.

För att försörja sig medan hon letar efter systern tar Alex anställning på den mytomspunna dejtingfirman Ash & Coal. Det är där hon träffar den framgångsrika och attraktiva psykologen Carl Asher. Snart börjar märkliga saker att hända. Varför känner hon Danis närvaro i ett speciellt rum på firman? Vem är det som lämnar mystiska meddelanden i hennes lägenhet?

Alex misstänker att en ockult sekt har kidnappat Dani, men kan det verkligen stämma? Människor i hennes omgivning börjar ifrågasätta hennes mentala hälsa: inbillar hon sig allt? Plötsligt befinner Alex sig i ett farligt limbo där mycket tyder på att hon står näst på tur.

Vit krypta är en thriller om sekter med osynliga nätverk, frihetsberövande, maktlöshet och manipulation – och om en syskonkärlek som är starkare än allt."

Mariette Lindstein, född 1958, gick som tjugoåring med i den kontroversiella scientologirörelsen. Under tjugofem års tid arbetade hon på alla nivåer i kyrkan, inklusive toppen av hierarkin, på dess högkvarter utanför Los Angeles. 2004 rymde hon. I dag arbetar Mariette som författare och föreläsare på heltid, hon har vigt sitt liv åt att upplysa andra om sektproblematiken. Böckerna om sekten ViaTerra baseras på hennes upplevelser från Scientologikyrkan och har fått stort genomslag."

Har tidigare av författaren läst trilogin om sekten ViaTerra: Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn (titlar länkar till tidigare bokomdömen och recensioner här på bloggen). Nu är Mariette Lindstein återigen aktuell med en ny bokserie som alltså inleds med Vit krypta. Denna thriller släpptes den 28 mars. För mig kom romanen som ett oväntat recensionsexemplar på posten, fick då ganska stora förväntningar på den, gillade ju ViaTerra-trilogin.

Man får i ett högt tempo växelvis i kapitlen följa enäggstvillingarna Dani och Alex, Dani som en midsommarnatt spårlöst försvann när hon var 22 år och Alex som inte ger upp sökandet efter sin försvunna syster. Dani och Alex föräldrar har tidigare övergivit dem för att leva med en sekt och detta har ytterligare stärkt bandet systrarna emellan. Alex börjar så småningom misstänka att en sekt även ligger bakom systerns försvinnande.

Först av allt vill jag nämna att Vit krypta inte alls var min typ av bok, och att det här långt ifrån kan bli en optimal bokbloggar-recension på det "vanliga" sättet.

Ibland blir det bara för mycket. Ett övermått av våld och tortyr, trakasserier och otäcka övergrepp, sånt klarar jag väldigt dåligt av att läsa, så är det bara. Alex relation med sin chef Carl och allt kring hans konstiga (och borde väl även anses olagliga?) verksamhet, dejtingfirman, blev för mycket om det med tyckte jag, onödigt stor utfyllnad som inte tillförde berättelsen i övrig något. Så, när detta för andra blir en spännande bladvändarthriller i högt tempo, blev det för mig en bladvändare p.g.a. skumläsning.

Tyvärr.

För ändå, även denna roman (liksom ViaTerra-trilogin) tar upp ett viktigt ämne som jag är ganska övertygad om att de flesta med mig tycker är mäkta obehagligt: Manipulativa sekter. Och som dessutom här i Vit krypta även får någon slags fusion med bitar ur läskiga hemliga sällskap och världsomspännande konspirationsteorier; fick vibbar av Skull and Bones ("Det stängda valvets hemlighet"), Scientologerna, Guds barn... eller något, vet inte, vill nog inte veta. Lägg sen till något slags ruggigt Joseph Fritzl-liknande frihetsberövande bland galna sadister med sjuka ritualer. Hur låter det?

Ibland önskar jag att det fanns någon slags varningsmärkning på böcker på samma vis som man varnar känsliga tittare för obehagliga tv-program, typ; "Känsliga läsare varnas", då skulle jag nog göra en grundligare undersökning innan jag valde att läsa en sån bok.😀
Samtidigt har jag ju ändå förmågan att uppskatta folk (med egna - och ofta dyrköpta! - erfarenheter) som vågar, kan och hittar ett sätt att nå ut med upplysningar om t.ex. sektproblematik, eller något annat mer eller mindre dolt problem som behöver uppmärksammas. Romanformen med en fiktiv historia är ju bra, då det på ett effektivt sätt kan nå fler, kanske - vad gäller sekter - även nå de som mest riskerar att bli just manipulerade och hjärntvättade på det sättet. För att förstå hur det funkar.

Den här boken fick mig efteråt att börja tänka på hur sekter obemärkt kanske kan verka och existera i samhället genom företag, kanske t.o.m. vårdföretag och friskolor? Går det att kontrollera, och är allmänheten uppmärksammade på att det är så, om det nu är så? Alltså en rätt läskig tanke.

Säkert är detta en bok som kan uppfattas välskriven med passande språkstil, spännande och gripande med väl tecknade karaktärer och suggestiva miljöbeskrivningar, m.m.. Om jag skall se till helheten upplevde jag romanen rätt okej med tanke på vad jag nämnt ovan. Tankeväckande, viktigt ämne, men alldeles för otäck och alldeles för mycket råhet, det överskuggar för mig.

Andra delen i den här romansviten lär vara planerad att komma ut nästa år. För egen del kommer jag stå över, men för er andra som tänkt läsa Vit krypta: läs andras recensioner och få ett annat perspektiv än vad jag själv förmår att ge här. För vid en snabbkoll på goodreads, som jag gjorde nu, så låg betygestimatet för romanen på 3.92, så många gillar detta riktigt bra, rentav fantastiskt bra, och det kanske du också gör, testa!😊

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden / E-bok / LjudbokMp3-skiva
AdlibrisInbunden / E-bok / LjudbokMp3-skiva
CdonInbundenMp3-skiva

1 kommentar:

  1. Hej Åsa! Tack för att du läste och recenserade. Du behöver inte allt ursäkta dig för att du tyckte den var för rå. Du har recenserat och lyft fram min Dimön-serie på ett helt fantastiskt sätt som jag är evigt tacksam för. Jag visste att en del skulle tycka att Vit krypta var lite magstark. Jag tyckte nog omslaget i sig var en varning, men kanske du har rätt. Det borde måhända varnas för råhet, även om den mest är psykisk manipulation. När det gäller förhållandet mellan Carl och Alex så handlar det för mig om en kvinnas rätt till allt: sin kropp, sitt liv, sin frihet, sin sexualitet och ja att ligga med vem hon vill, till och med sin chef om hon vill det (på hans skrivbord). Allt detta sagt så uppskattar jag din blogg så himla mycket, allt du gör för att lyfta fram bra böcker, hur tydligt du skriver dina recensioner. Så himla proffsigt. Och som du säger har Vit krypta verkligen hittat hem till många entusiastiska läsare och det viktigaste är alltid att man är ärlig. Och det är du alltid. Kram från Mariette

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).