fredag 4 maj 2018

"Eldsystrar" av Susanne Boll

Eldsystrar av Susanne Boll. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176297308

"Eldsystrar är en vass, psykologisk thriller där en tät intrig kombineras med både mörker och oväntade vändningar. Susanne Boll är utbildad psykolog vilket avspeglas i de trovärdiga personskildringarna.
Vera Liljas favoritklient Ayana kommer inte till den avtalade terapitiden och hennes frånvaro oroar Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.
Vera Lilja är en erfaren och omtalad psykolog med mottagning vid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog, men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmer påträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.
I Veras ungdom förlorade hon båda sina föräldrar i en fruktansvärd eldsvåda, där även hennes syster blev svårt skadad. Vera har i hela sitt liv känt en enorm skuld och försöker sona den genom att hjälpa andra. När det visar sig att Ayana är kidnappad gör sig det förflutna påmint. Det som Vera i ett helt liv försökt att glömma. Veras psykologiska kunskaper sätts på spel – det handlar om liv eller död."

En helt okej thriller, väl konstruerad intrig och utförligt gestaltade karaktärer. Mycket kretsar kring relationer (privata såväl som yrkesmässiga), massor av känslor och affekt. Kan tänka de flesta uppfattar romanen som en riktigt spännande bladvändare med skickligt utförda twister. Dock var Eldsystrar inte en bok i min smak.

Förutom klienten Ayana (vilken tyvärr mesta tiden hölls fången av en våldsam psykopat) och Veras syster Eva (som fick förvånansvärt lite utrymme i handlingen, trots boktiteln) fäste jag mig inte särskilt vid någon i persongalleriet, inte ens huvudpersonen Vera Lilja, vilken jag förmodar att det är meningen att man liksom ska gilla. Att det är en psykolog i huvudrollen betyder här även terapisessioner med mer eller mindre skruvade klienter. Detta ger förstås med all tydlighet en bild av att personer i det yrket säkert kan hamna i rätt utsatta och obehagliga situationer. Den kidnappande skurken i dramat är ju för övrigt helt absurt vansinnig.

Man kan lätt ana innan man börjar läsa boken (se bokbeskrivningen ovan) att handlingen kretsar mycket kring hat, våld och frihetsberövande fångenskap under hemska förhållanden. Den typen av böcker funkar uppenbarligen inte för mig att läsa alltid, det kan bli för mycket och vid en tidpunkt man inte riktigt klarar av det, inte ens om det är fiktivt. På så vis skulle nog en roman som denna aldrig ha blivit något jag själv valt att läsa, icke självvalda böcker kan ju bli både vinst och förlust. Ibland blir man förvånansvärt positivt överraskad, men ibland får man ju även sina föraningar bekräftade. Sånt händer.

Ämnena är hursomhelst många, till mesta del tunga och förfärliga: rasism, hatbrott, incest, stalking, otäcka trakasserier, våld/hot om våld, kidnappning och fångenskap under tortyrliknande förhållanden o.s.v. ...

Många tycks uppskatta den här sortens moderna spänningsromaner. Efter att ha läst Eldsystrar känner jag för egen del att det räcker med denna korta bekantskap med karaktären Vera Lilja. Tror ändå den här nu påbörjade bokserien kommer att få en stor och trogen läsarskara som både finner karaktären intressant och den fortsatta utvecklingen av hennes privata relationer spännande att följa upp. Så läs och bedöm själv!

Tidigare blogginlägg om boken finns här.

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
BokusInbunden
AdlibrisInbunden
CdonInbunden

Andra bokbloggare om Eldsystrar:
Mias bokhörna
Boklysten
Boktokig


1 kommentar:

  1. Jag har precis läst boken (har inte lagt upp recensionen ännu). Jag håller med dig i mycket. Genren är inte riktigt min stil, det blir för brutalt.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).