lördag 19 maj 2018

En kommande bok och två filmtips

Läste idag på Boktugg.se om den nya bok som Stephen Hawking arbetade med när han dog nu i mars. Boken lär vara klar för utgivning i höst, men inget svenskt förlag ska ännu ha lagt beslag på rättigheterna. Men visst är vi nyfikna på en sådan bok? Helt sant har ingen annan under senare tid fört ut förståelsen kring gravitationen, rymden och tiden på ett så begripligt och spännande sätt som denna helt fantastiska människa gjort. Boken skall ha delats upp i fyra delar: "Varför är vi här? Kommer vi att överleva? Kommer teknologin att rädda oss eller förgöra oss? Hur kan vi blomstra?". Det lär handla om olika frågor som rör universums födelse, svarta hål, aliens och framtida kolonisering av andra planeter... Läs hela artikeln här. Såg att Kosmos - en kort historik hade givits ut på nytt 2015, själv läste jag den första översatta utgåvan från 1989, och det var ju ett tag sedan.

Passande filmtips måste vi ju naturligtvis toppa med. Skulle vilja rekommendera dessa två:Interstellar:
"En grupp forskare och upptäcktsresande planerar att hitta en ny värld i en annan galax genom att färdas genom ett nyupptäckt maskhål nära Saturnus. Det blir det viktigaste uppdraget i mänsklighetens historia."

Gravity:
"Efter en olycka lämnas de två astronauterna Ryan Stone och Matt Kowalsky helt ensamma ute i rymden - och endast ihopkopplade med varandra glider de ut i mörkret. Samtidigt som rädslan övergår i panik så försvinner lite syre för varje litet andetag."

Gravity lär f.ö. sändas på TV5 den 1 juni, för den som kan vänta till dess. Ang. Interstellar: Värt att kolla lite extra på från 1:50 (/ 2:54). Innan händelsehorisonten...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).