söndag 27 maj 2018

En smakebit på søndag: Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Idag skall jag läsa ut boken Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, en antologi av Föreningen Arbetarskrivare, redaktörer är Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. Plockar fram hela tre smakbitar den här gången. Svårt nog ändå att inte välja fler.


Ur "Ett brev om mammor och arbete" av Fatuma Awil och Andrea Malešević. Sid. 19-20:
"De har haft en princip om nollvikariat ett tag, så om någon av de ordinarie blir sjuk kallar de inte in en vikarie. De senaste tio åren har mamma jobbat för olika riskkapitalägda vårdbolag på samma arbetsplats. De köper, upphandlar, effektiviserar, sliter ut kroppar, ökar arbetsbelastningen, säljer vidare. De tre högsta cheferna för bolaget hon jobbar för nu har aktier för 792 miljoner kr. Och på andra sidan chefernas vinst: undersköterskor med höftartros, diskbråck, förslitningsskador i axlar och nacke."

Ur "Det är på nätterna de kommer" av Maria Hamberg. Sid. 38-39:
"När hon svarade att hon var metallarbetare kände hon hur hon sorterades in i ett fack med lätt överviktiga, halvfattiga, smådåligt klädda, medelålders kvinnor. Såna som slitit sig trötta, som fått värk lite överallt utan att det gick att sätta fingret på problemet. Efter att hon bytt bransch, bytt identitet och blivit kulturarbetare blev bemötandet annorlunda. Nu höjdes ögonbrynen, den lätt uttråkade blicken som suttit fast i datorn lossnade och fick liv. Blev intresserad. Hon kunde få personliga frågor om vad precis hon gjorde och höll på med. Plötsligt var hon något mer än "en patient". I stolen där vid läkarens skrivbord insåg hon varje gång det hände att hon förvandlats till "individ"."

Ur "Ett annat sätt att försörja sig" av Linda Wagenius. Sid. 150-151:
"Vår chef blev sjukskriven för utmattningsdepression. Hon kom tillbaka men blev sjukskriven igen. Vår kollega vikarierade tillfälligt. En kollega gick i pension. "Av princip så tillsätter vi inte pensionsavgångar. Det är en besparing för att vi inte får uppräkning för ökade löne- och lokalkostnader."
Vi protesterade. Vi gjorde en skrivelse. Vi gjorde en skrivelse till. Vi pratade med facket. Vi pratade med facket igen. Chefens chef kom och pratade med oss om hur vi kunde effektivisera vårt arbetssätt. Vi listade våra arbetsuppgifter. Hon tittade inte på vårt papper."

I form av prosa, lyrik och serier skriver 44 författare i kamp mot pressade arbetsvillkor och försämrade arbetsmiljöer. Det handlar om hur nutida arbetsliv påverkar oss. Det berör starkt och väcker tankar. Jag hoppas innerligt att det kan bli en förändring till det bättre ju fler som vågar göra sin röst hörd och i bästa fall går samman (men det är verkligen inte alltid det hjälper). Det här är viktiga texter att ta del av och tänka till kring, för alla. Boksläpp sker på torsdag kommande vecka.

Andras smakbitar hittar ni idag länkar till här.


30 kommentarer:

 1. Den boken har jag inte sett tidigare, är det ett förlag som ger ut den eller är det föreningen själva? Tack för smakbitarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den uppges vara utgiven med stöd av Arbetarrörelsens Kulturfond. Mer info om antologin och Föreningen Arbetarskrivare finns att läsa här: https://arbetarskrivare.wordpress.com/

   Radera
  2. Den är lättast att köpa via den här e-postadressen arbetarskrivare@gmail.com men lär ska finnas på Adlibris m fl inom kort.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Låter mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut intressant och angelägen.

   Radera
 3. tack för intressant smakbit.

  SvaraRadera
 4. Så mye sant i det som skrives i smakebitene; er det historier fra virkeligheten?
  Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till stor del åtminstone baserat på verkligheten kan jag tänka. Känner igen mycket.

   Radera
 5. Intressanta smakbitar. Vi har på gång på jobbet sätt att fånga upp dåliga arbetsmiljö, som verkar finnas i alla verksamheter, så det här kändes tyvärr aktuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bra ändå att det tycks finnas lyhördhet för det hos er, och att det inte helt nonchaleras när tilltagande missförhållanden påtalas. Tror det brukar vara det motsatta alltför ofta, och alltmer under det senaste decenniet, tyvärr. Har svårt att acceptera att det ser ut som det gör.

   Radera
 6. Tack för intressanta smakbitar! Har inte sett den här boken tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt du inte sett den, är ju ännu inte utgiven. Sen därefter får vi väl hoppas boken kommer att bli mer synliggjord - och läst! - för det är den verkligen värd.

   Radera
 7. Den ska jag läsa snart. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, såg att du skulle läsa den. ;)

   Radera
 8. Den var svårhittad, denna bok. Man kan bli rasande för mindre, livet är inte rättvist! Varför ska några få profitera på alla andra. Vad ger dem den rätten? Mitt blodtryck skulle skjuta i höjden ännu mer än annars om jag tog mig an denna antologi...tack för smakbiten, den smakade....bittert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, den är svår att hitta, blir kanske bättre efter boksläppet i veckan. En del bakgrund för vad som skett under senare tid tycker jag att man kan få genom att läsa "Den stora omvandlingen - en granskning av välfärdsmarknaden" av Kent Werne m.fl., som gavs ut 2014. Men, men, blodtryckshöjande den med... som sagt. :D

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Den är verkligen intressant som samtidsskildring.

   Radera
 10. Så där blir det ju när de som fattar besluten lever i en helt annan verklighet än de som påverkas av besluten. Jag har jobbat på företag där de anställda ses som "resurser", som en skrivare eller en lokal. Jag är ingen resurs, jag är en människa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot on! Du har så rätt. :)

   Radera
  2. Men då har du ändå fördelen att bli sedd som en resurs och inte (enbart) en kostnad. Det finns såna ställen också.

   Radera
 11. det här är verkligen en intressant bok ur många synvinklar. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den, det har du helt rätt i.

   Radera
 12. Tack för den smakbiten! Verkar intressant!

  SvaraRadera
 13. Låter som en bok att bli arg av, kan behövas när man granskar arbetslivet.

  SvaraRadera
 14. Tack för tipset, den här blir jag intresserad av!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).