söndag 20 maj 2018

En smakebit på søndag: Mord och martinis - Kändiskockens dödGenom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Visserligen har jag växlat över till att läsa Koontz Tystnaden idag (så läskigt spännande, och helt utan övernaturliga inslag!), men förbereder ju blogginläggen dagen innan, och igår hade en annan bok plockats upp. Därför kommer dagens smakbit från feelgood-deckaren Mord och martinis - Kändiskockens död av Ingrid Remvall.

Eventkoordinatorn Bella har hittat en känd dessertkock död med kokosgrädde i ansiktet och ett pentagram inristat på magen. Hon råkar lägga ut en bild på den mördade på bloggen och den tidigare livsstilsbloggen får en skjuts i besöksstatistiken, blir till en mordlösarblogg. Under arbetstid pysslar Bella med andra bestyr än jobbet, och då handlar det återigen om bloggen. Hon funderar på att byta bloggnamnet BallaBella, som hon inte tycker är ett tillräckligt seriöst namn för en mordlösarblogg. BlodigaBella tyckte hon lät som en vampyrblogg och fastnade till sist för "Bellas sanning". Ber kreatören Edvard om hjälp att ändra loggan (sid. 80-81):

   "Du vet den där ursnygga logotypen du designade till min blogg ... den med två B i en cirkel."
   "Mm."
   "Jo, kan du hjälpa mig med en pytteliten sak till?"
   Han sträckte på sig. "Jag ändrar inte fonten igen!"
   "Nej, typsnittet är perfekt! Men kan du ändra bokstäverna till BS istället."
   Han fnissade. "Är du verkligen säker på det?"
   "Ja, vadå? Jag ska byta namn."
   "Till Bull Shit."
   "Vad snackar du om? Det är faktiskt en seriös blogg."
   "Fattar du inte? BS. Det står för Bull Shit. Skitsnack."
   "Oj. Jaha ... Eh, jag återkommer."
   Tur att Edvard för en gångs skull hade koll på läget. Det hade ju varit en perfekt start. Att ha en brottsbekämparblogg som hette Bull Shit. Jag rös. Det var mycket man måste tänka på som seriös bloggare och samhällshjälpare.
   Kanske kunde jag bara låta den heta BellasBevis, då behövde jag inte ens be Edvard ändra något."

Knepigt det där numera. En får passa sig vilka förkortningar, ord och bilder man använder, rätt som det är kan det ha börjat betyda eller symbolisera något man inte alls hade för avsikt att antyda.

Kan tänka det är en aningens samtidssatir i Remvalls senaste roman (eller så är det min feltolkning). För glamourösa kändiskockar verkar det ju finnas drösvis av nuförtiden (även om de som tur är inte påträffas mördade med kokosgrädde i skägget), och finns det inte dessutom i verkliga livet någon sådan där hipp modebloggare som kallar sig blondinen Bella, eller något liknande?

Inte läst så jättelångt ännu, men trots att chick-lit stuket i trendig citymiljö ligger ljusår utanför min bekvämlighetszon, är det ändå lite smålarvigt kul och lättsamt. Under vissa perioder behöver man kanske sådana här lättlästa böcker med smått galen humor också. Hoppar dock över det där med rödbetsblodiga Bloody Bella-martinis... igår blev det istället en kopp kaffe och favoriten frysta hallon mixade med kokosgrädde (passar väl bra?). No BS!😃

Mer info om boken finns på Bokfabriken.

Andras smakbitar hittar ni idag länkar till här.


14 kommentarer:

 1. Har kikat lite på den och funderat över om den skulle kunna vara för mig. Låter lite småkul :)

  SvaraRadera
 2. Tack för smakebiten, den har jag funderat lite på att läsa.

  SvaraRadera
 3. Den här verkar charmig, trots att den handlar om ett mord. Är nyfiken på den!

  SvaraRadera
 4. Anonym20 maj

  Dette hørtes ut som lett underholdning; sånn som er perfekt til å ta med seg på stranda. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 5. Jeg har fått hjem Koontz nye bok jeg og, men den må vente til etter eksamen. Jeg elsket Odd bøkene hans, men det er klart de er jo overnaturlige. Og det er ikke denne :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Den är jag väldigt nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Den här noterade jag i flödet av mejl tidigare. Tänk att hon inte hade koll på BS om hon nu var bloggare :-)

  SvaraRadera
 8. Intressant omslag.

  SvaraRadera
 9. Hmmmm genren lockar inte, bara ordet feel-good betyder att det uppmanar att jag ska känna på ett visst sätt, och då blir jag en motvallskäring. Tack dock för smakbiten! Kockarna får leva vidare i min värld...

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Kände inte till den här. Feelgood kan vara trevligt ibland. :) Låter bra att Koontz bok är utan övernaturliga inslag, kanske skulle vara något för mig (läste mycket Koontz i ungdomen) ;)

  SvaraRadera
 11. verkar lite kul... med efterrätt i samma färg.

  SvaraRadera
 12. ingen bok jag känner igen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Antecknar kombinationen frysta hallon och kokosgrädde för framtida bruk.

  SvaraRadera
 14. Brukar bli lite besviken på feelgoodböcker, så är osäker till den här.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).