torsdag 10 maj 2018

Helgfrågan v. 19Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Veckans fråga inför kommande helg:

"Vilken är din roligaste bok?"

Åh, nu riskerar man dra upp gamla "meriter"... Förfärligt egentligen att det var nästan trettio år sedan som jag läste min roligaste bok. Eller ja, som jag uppfattade som den roligaste boken någonsin, har inte läst om den, borde ju verkligen testa. Kunde helt sant inte hålla mig för skratt när jag läste böckerna av Bo Balderson (pseudonym), och tror det var Statsrådet och döden som var kuligast. Den titeln blev den första som kom ut i en serie kriminalromaner om ett svenskt statsråd (en far till fjorton barn) som med liv och lust gav sig i kast med att försöka lösa mordmysterier. Statsrådet tog gärna till sin hjälp den högst ovillige svågern, adjunkt Vilhelm Persson. Den suveränt roliga pusseldeckaren är bara ett år äldre än mig för övrigt, vad det nu har med saken att göra.


"Trött på att läsa om livets ruskigheter och om olyckliga poliser?

Läs då om det levnadsglada och omätligt rika Statsrådet som lever lyckligt omgiven av hustru och 14 barn och har som hobby att lösa finurliga mordgåtor.

Här har en nobelpristagaränka dött lite väl hastigt i sitt ombonade sommarhus. Bland de misstänkta i skärgårdsidyllen finns en landshövding, ett justitieråd, en kirurgiprofessor och en konstnär.

Boken har av experter betecknats som en av de bästa deckare som skrivits på svenska vad gäller spänning, intrig och upplösning och naturligtvis som den roligaste!"Så lyder innehållsbeskrivningen (hämtad från Adlibris, boken finns som ebok numera), så kanske var/är? min humor inte är så udda och speciell, då till och med experter verkar tycka den är roligast.😄

Skulle jag ändå försöka få fram någon bok som på senare tid fått mig att småskratta, eller åtminstone le lite mer än vanligt, skulle nog valet falla på GOD JUL: En berättelse av Jonas Karlsson. Men det känns ju rätt otidsenligt att tipsa om den titeln såhär års. Men ändå. Kul var den. Gillar Jonas Karlssons berättelser.


Glad helg!


21 kommentarer:

 1. jag har nog nån Bo Balderson i bokhyllan, ska läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt nog rensade jag bort mina vid någon flytt.

   Radera
 2. God Jul och Jonas Karlsson funkar bra när som, blev också ett av mina exempel på underfundigt och roande ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättsam och träffsäker humor. Finns ju även många favoritnoveller av JK som skulle vara roligt att läsa om.

   Radera
 3. Anonym10 maj

  Jag har inte läst någon Bo Balderson-bok, men minns hur mycket det pratades om dem då de kom. Jag gillar ju vanliga böcker, men skall se om de kan finnas hos Bokbörsen. Tack för tips, jag läser gärna roliga böcker, det är bara så svårt att hitta några som verkligen är roliga tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, första boken kom ju -68... så den kan jag förstås inte minnas. Men den sista utgavs ju så sent som -90. Totalt elva böcker tror jag det blev.

   Radera
 4. har inte läst Balderson men hört mycket talas om böckerna. fortfarande vet en väl inte vem författaren är. vore kanske dags att läsa hen nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det lär inte ha avslöjats.

   Radera
 5. Baldersson har jag läst och tyckt var lite kul. Karlsson är oftast underfundigt rolig. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JK otroligt skicklig novellist också.

   Radera
 6. Baldersson har jag inte läst, så jag tackar för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom första tre böckerna (Statsrådet och döden, Harpsundsmordet och Statsrådets fall) skulle vara roligt att läsa om. :)

   Radera
 7. De böckerna är faktiskt väldigt roliga. 😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste dom i slutet av 80-tal och början av 90-tal. Jobbpendlade med buss då och hade oerhört svårt att hålla mig för skratt, fick gå över till att läsa om Mankells Kurt Wallander istället på bussen, mer lämpligt. ;)

   Radera
 8. Bo Baldersson minns jag från min tonårstid och det var väldigt länge sedan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baldersons böcker är sådana man gärna skulle vilja läsa igen. Om inte annat för att ta reda på om man tycker de är lika kul idag som då. :)

   Radera
 9. Jag vet att mamma läste den serien, men jag var just då i det skedet i livet att jag absolut inte skulle läsa samma som mamma. Det kanske kunde omvärderas nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst! Sånt måste man omvärdera med tiden. :D

   Radera
 10. Läste nog någon Bo Balderson för massor med år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det var ett bra tag sedan de lästes, de där första. Bara läst en under senare tid, den enda som fanns på biblioteket; Statsrådet och den utsträckta handen från -83. Funderar på att kolla Bokbörsen, där kan man nog få tag på böckerna.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).