tisdag 29 maj 2018

Spöklikt ryslig bokpaus i solljus och hettaVid Adlibris står boken som varande inom; "Folktro & kontroversiell kunskap (inom Samhälle & kultur)" och vid bokus som; "Folklore, myter & legender, Oförklarade fenomen / det paranormala". Utgiven av Carlsson Bokförlag i mars innevarande år är; Spöklikt av Petter Inedahl, där den beskrivs som följer:

"Spöklikt är en vandring i det övernaturligas tecken, en kulturhistorisk betraktelse i ett mångtydigt gränsland. I fokus står Sörmland och Uppland, men liknande händelser inträffar överallt. Här samsas stad och landsbygd, det gamla med det nya och det existerande med platser sedan länge försvunna. Grunden av ett ödetorp i skogen viskar sin historia liksom det stora slottet eller herrgården ropar sin, och även om det är betydligt lättare att sätta fantasin i rörelse kring en månghundraårig kyrka än en bilverkstad i en förort, finns det ofta märkliga historier om dem båda.

Bakgrunden till att den här boken blev till är de historier som egentligen skulle varit med i den tidigare Hemsökt, som kom ut 2015. Den svällde ut över alla bräddar vilket tvingade till en viss nedbantning, en sak som här alltså korrigerats, naturligtvis tillsammans med mängder av nytillkomna berättelser mellan saga och verklighet. Välbekanta platser samsas med totalt okända, och om några av berättelserna får läsaren att nicka igenkännande finns här i gengäld andra som aldrig tidigare berättats. Här är det långtifrån bara en samling spökhistorier, det är i minst lika hög grad en resa genom historiens många dunkla och makabra vindlingar. Mord, krig, passioner och dramatiska livsöden samsas med vålnader och besök från andra sidan. Vad sägs om hotellet där andevärlden kommunicerar via telefon, eller den döda kvinnan som hämnas på dem som försöker flytta hennes porträtt? Som läsaren förmodligen blir varse finns det okända alldeles runt hörnet."

"Grunden av ett ödetorp i skogen viskar sin historia" - gissa att det känns igen! Sånt kan jag verkligen minnas att jag varit med om flera gånger, kan återkalla känslan. Slott och herrgårdar, javisst, även sådana, men något alldeles speciellt med rester efter ödetorp mitt ute i skogen. Den här boken föll jag som en fura för. Kommer möjligen inte att nämna den mer än i detta försenade bokpaus-inlägg på den här bloggen, kan inte skriva om alla böcker.

Bokens förord: "Viljan att bli skrämd". Ja, vem gillar inte en bra "spökhistoria"? Eller såklart, det finns säkert de som ogillar, men hör själv verkligen inte dit! Spänning, mystik och skräck... fascinationen har funnits i alla tider, överallt, för den där gränsen mellan de dödas och levandes värld, där den förnims på olika sätt, eller där man bara kan ana några slags energiminnen från det förflutna.
En guide över märkliga platser och händelser kanske är helt på sin plats?

Plockar ut några historier ur registret som rör just Norrtälje:

Trollberget, Trollberget
Spökskjutsen, Lohärads kyrka
Skräcken vid ålderdomshemmet, Blidösundsgården
Nattligt besök, Häverö kyrka
Den skrattande vålnaden, Buska gård
Liftaren vid Rö station, Rö station
Gråt i natten, Vitsjökroken
Den svarta skepnaden, Väddö kyrka
Den osynlige, Vargsättra
Det kommer ur golvet, Ytterby
Kvarnens hemlighet, Häverödal
Spökskeppet, Älggreten
Oroliga andar, Granö
Torpet i skogen, Rudbacken
Likvagnen, Mellingeholm
En blodröd hand, Vreta
Dött hat, Gökvägen
Skärgårdsskuggor, Furusund

Men naturligtvis finns här fler historier även från övriga platser i Sörmland och Uppland, boken är omfattande! Spännande, inte sant? Bara dom där rubrikerna... skulle ju kunna bli lockande boktitlar, gillade särskilt rubriken "Det kommer ur golvet" och "Skärgårdsskuggor", dom historierna tror jag nog får bli dagens bokpausläsning tillsammans med kall, riktigt kall (+27 grader ute), Chia Fresca med hallon och mango*.*(För ca 1 liter: 75 g hallon, 50 g mango, 6 dl vatten, 3 msk chiafrön; mixa och ställ i kylen någon timme)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)