måndag 21 maj 2018

Stilla och reflekterandeEfter en jobbig dag... Stilla och reflekterande med Strömavbrottets barn av Johannes Anyuru. Inte det enklaste man kan läsa, men värt mödan. Klarar jag av den här så fixar jag nog även romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, författarens dystopi om ett framtida Sverige.


"Hur hade jag gått från att vara bytet till att vara rovdjuret? Hade det att göra med föreställningen om historiens slut? Det var som om det inte fanns några politiska konflikter kvar, bara en skakande hand som silade det magnetiska damm som återstod av nittonhundratalets ideologier mellan sina fingrar. Arbetsmarknadspolitiken såg arbetslösheten som en brist på motivation och positivt tänkande snarare än som ett resultat av en medvetet förd ekonomisk politik." 
(Sid. 19)

"En kort stund hade vi fått tro att alla var olika men ändå lika, att det inte spelade någon roll om du var svart eller vit, att nuet bara var en övergående mardröm. Skrivandet hade börjat där, med känslan att jag hade rätt att finnas." 
(Sid. 28)

"Vargtimmen. Ett namn på tiden före gryningen, när kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker till dygnets lägsta nivåer och ämnesomsättningen går ner. Tiden när mardrömmarna kommer, och gamla och sjuka människor ofta dör. Förutsättningarna för vakenhet är som allra sämst; som regel sover man genom vargtimmen.
   Den som vaknar mår sällan särskilt bra." 
(Sid. 36)

"Skrivandet var varningsrop, tjutande sirener." 
(Sid. 48)


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).