onsdag 9 maj 2018

Tematrio - Margaret, Meg, Maggie m m


Veckans tematrio presenteras som vanligt av Lyrans Noblesser. Den här gången är temat som följer:

"Berätta om en bok som är skriven av eller som handlar om en person som heter någon variant av namnat Margaret (Maggie, Meg, Margareta o.s.v.)!"


En person som då är given: Margaret Atwood! En trilogitrio blir det då:


Oryx & Crake
Snöman sörjer Oryx och Crake i en värld ödelagd efter en ekologisk och vetenskaplig katastrof. Han söker svaren till varför det gick som det gjorde genom att se tillbaka på det ödesdigra; Crakes högteknologiska bubbelkupol för Paradice Project.

Syndaflodens år
En grupp individer har samlat sig kring en religion kallad Guds Trädgårdsmästare, Adam Ett är den religiösa gruppens ledare. Adam Ett har förutsagt en kommande katastrof som sedan inträffar, och denna utplånar nästan allt mänskligt liv. Parallellroman till Oryx & Crake.

MaddAddam
Efter att en farsot drabbat världen har gruppen MaddAddamiter överlevt. Överlevt har även den med bioteknik framställda humanoida arten kallad crakerianer gjort, en art som tagits fram för att ersätta människan. Men kanske kan ändå mänskligheten få en chans att överleva, trots sina tidigare stora misstag. En dramatisk avslutning på Atwoods fantastiska trilogi.


Margaret Atwood är för övrigt värd ett nobelpris för sin trilogi (tycker jag). Fast detta då efter att det fatalt tappade ansiktet för Svenska Akademien har restaurerats (kanske moderniserats?) och åter är på plats, vill säga. Den som lever får se. På något vis ska de väl kunna fixa till så att anseendet skall kunna återupprättas? Klart författare och böcker skall uppmärksammas och prisas.


6 kommentarer:

 1. inte läst dessa, passande trio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atwood för hela slanten. :D

   Radera
 2. Har inte läst någon av de här. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt skickligt skriven trilogi.

   Radera
 3. Hahaha, FÅR man göra sådär?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning faktiskt, men temat var ju den här veckan formulerad i singularis så då tog jag mig friheten. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).