torsdag 21 juni 2018

"Holländarn" av Birgitta Bergin

Holländarn av Birgitta Bergin. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176296141

"Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Hennes länge förträngda minnen bildar plötsligt en ny sanning. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far - för att inte gå sönder.

Det blir början på en resa där Karins sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens fasansfulla terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det egentligen för hemlighet som hennes mamma bär på?

Holländarn är ett familjedrama som sträcker sig över tre tidsperioder. Djupa familjehemligheter, skuld, passion, svek och kärlek avlöser varandra i denna välskrivna roman, baserad på en sann historia."

Romanen kom till mig som ett överraskande recensionsexemplar, och då kan det ju gå lite hursomhelst. Samtida relationsromaner och familjedraman faller (liksom romance och chick-lit) för det mesta utanför min bekvämlighetszon när det gäller skönlitteratur, och på så sätt var det nog även med denna för mig.
Spännande dock med tre olika tidsperioder, hade velat ha mer om tiden för andra världskrigets slut, just den historien fick minst plats och blev på så vis rätt ytlig och schablonmässig, men lyckades ändå trots det fängsla mig mest. Får ärligt erkänna att jag för övrigt, vad gäller Karins och hennes mors historia, skumläste en hel del.

Vill inte direkt tycka något om hur jag upplever karaktärerna eller deras handlingssätt, då det tycks röra sig om en sorts subjektiv roman som är baserad på en verklig historia. Resultatet kan man väl då kalla en nutida faktion, och sådana är ju nästintill omöjliga att bedöma eller tycka något objektivt om, för vad vet man egentligen.
Förutom de tre tidsperioderna finns alltför många sidohistorier i Karins historia (i nutid) och hennes mors historia (under 60-talet) som bromsade upp läsningen en del. Dessutom gjorde ingående beskrivna vardagsbestyr, upprepningar och Karins ständigt återkommande frågor, att jag tappade intresset för helheten. Jag vet inte... det var helt enkelt inte min typ av bok. Hos mig själv kunde jag alltså inte uppbåda någon större entusiasm, men för er som tycker om moderna relationsromaner och familjedrama som utspelar sig i nutid (och jag vet att ni är många som gör det!) kommer detta antagligen att bli en stor favorit, kan såklart för er räkning verkligen rekommendera att läsa just Holländarn.

Det här var den första bok jag läste av författaren Birgitta Bergin och med tanke på hur jag ofta upplever den här typen av romaner kommer det att räcka med den. Läs gärna andra bokbloggares recensioner (länkar till några av dem nedan) för en mer nyanserad bild och andra perspektiv än vad jag har förmåga att ge.😌

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Holländarn:
Villa Freja
Bokpool
Boktokig Eva Boström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).