tisdag 19 juni 2018

"Hon som inte vet" av Karen Cleveland

Hon som inte vet av Karen Cleveland. Förlag: Norstedts. Översättning: Jessica Hallén. Läste boken som recensionsexemplar (häftat förhandsläsningsexemplar). ISBN: 9789113081298

"Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn?

CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Ett par klick senare är allt som betyder något för henne hennes jobb, hennes man, till och med hennes barn hotade. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på?

Hon som inte vet är en unik blandning av domestic noir och spionthriller. Den har uppmärksammats stort internationellt och har redan sålts till fler än tjugo länder. 
Karen Cleveland har jobbat som analytiker på CIA i åtta år, de sista sex inom området antiterrorism. Hon har en masterexamen från Trinity College i Dublin och en från Harvard University. Cleveland bor i norra Virginia med sin man och två barn. Hon som inte vet är hennes debutroman."

Det här var en spänningsroman som kom till mig som en överraskning. Hon som inte vet var en kombination av spionroman och relationsroman/familjedrama, dock inte så stor tyngdpunkt på spionroman, som man kanske först kan tro. Men det är ju även en spännande thriller med gott om oväntade vändningar och med en handling som är framställd på ett realistisk sätt.

En stor del av handlingen kretsar kring Vivians vardagliga familjeliv, mycket fokus kring födslar och familjepusslet med barnen; klä på, lämna, hämta, mata, bada, lägga... vilket fick mig att tappa intresset lite (inte alltid så förtjust i just rena relationsromaner och familjedraman). Men inser samtidigt att det just här är en viktig del i helheten, även om det kändes något för väl tilltaget. Mycket tankar kring vad som sker och har skett tidigare ältas om och om igen i Vivians tankar, blev nästan för tröttsamt mycket "jag" och skiftning av tempus.
Historien grundar sig i den slitning Vivian upplever mellan att skydda den egna familjens framtid eller att skydda landet, vilket ju också är hennes plikt genom arbetet som CIA-analytiker.

Att nyanställda inom säkerhetstjänsten kan bli varnade om att utländska underrättelsetjänster kan försöka inleda kontakt med dem, gör ju att det som sker i romanen blir ännu mer realistiskt och kusligt obehagligt. Hur väl vi känner de som står oss nära och som vi först lärt känna i vuxen ålder, lär vara något som författaren haft i fokus för sin roman, vad som finns i deras bakgrund och vad som hålls hemligt för oss.
Vad som händer i romanen lär ju alltså vara rätt realistiskt på flera sätt. Att s.k. sovande celler finns i världen är ett faktum och att ryska sådana spioner under stulna identiteter från avlidna amerikaner skall ha funnits(/finns?) i USA hör ju också till verkligheten. Dessa skall ha lytt order från Moskva att bli "amerikaniserade", smälta in i samhället, arbeta undercover. Och visst tänker man även på de ovetande barnen till dessa spioner, hur deras liv blir då den ena eller båda föräldrarna grips. Såklart är verkligheten återigen som upplagt för en ryslig thriller! På så sätt tyckte jag romanen var riktigt läsvärd och rekommenderbar, trots att det för mig inte blev den där speciella bladvändaren som man kanske hade förväntat sig.

Alla historier har ju som vi vet även ett slut, här ett mer raffinerat än någonsin. Efter allt avslutande fluff och gulligull kom den sista knorren i epilogen. Vilken knockout, den fick mig att le, missa inte det!😂

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Hon som inte vet:
Vargnatts bokhylla
och dagarna går...
Västmanländskans bokblogg
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).