lördag 2 juni 2018

Kommande SF-trilogi: Fermis Filter

Fångade upp något nytt i veckan som var lite annorlunda. Det handlar om en science fiction-thrillerserie som skall komma att omfatta tre böcker, varav den första En anledning att finnas skall komma ut nu i höst (betatestning lär vara pågående). Beskrivning (för betaversionen) hämtad från Bokförlaget Teg Publishing:

"År 2048. Den svenske programmeraren Ariel Valentin bor i San Francisco och försöker tillsammans med Josh förverkliga sin barndomsdröm om att utveckla en säker övermänsklig AI, i övertygelsen om att hela mänsklighetens överlevnad står på spel. I USA pågår en hetsjakt på invandrare och när Ariel deporteras till Sverige slås tillvaron sönder, men det visar sig snart att myndigheternas beslut kan ha blivit hennes räddning.

För det finns mäktiga intressen som inte har för avsikt att låta någon annan hinna först i färdigställandet av en superintelligens. Plötsligt befinner sig Ariel på flykt undan världens underrättelsetjänster, i ett sista försök att slutföra sitt arbete. Och den enda som säger sig kunna hjälpa henne är Terje, en aktivist från den Amish-liknande, teknikfientliga Fellingsbro-rörelsen.

En anledning att finnas är första delen i trilogin om Fermis Filter. Det är en berättelse om samhället och människan i en tid när tekniken nått så långt att vi inte längre kan konkurrera med maskinerna om jobben. Genom tre böcker får vi följa Ariels kamp med den kanske största frågan av dem alla: Hur kontrollerar man en maskin som är mer intelligent än oss själva?"

Och lite mer om hela SF-trilogin Fermis Filter:

"Fermis Filter är en science fiction-thriller som över tre böcker undersöker hur artificiell intelligens kommer att påverka vår vardag och vad det innebär att vara människa när datorn blir superintelligent.

Tekniken kommer under de närmaste decennierna att omstöpa vårt samhälle i grunden. Redan innan AI överträffar oss människor i intelligens kommer ökande automatisering leda till att många människor får svårt att försörja sig som de gör idag – genom lönearbete. Och i takt med att tekniken utvecklas ställs även en rad säkerhetsfrågor på sin spets. Vill vi ha autonoma vapen som själva fattar beslut om liv och död?

Men samtidigt som det finns risker, kan AI – rätt använd – lösa de flesta problem som vi har idag. Tekniken kan hjälpa oss att avvärja klimathotet, hjälpa oss att bota cancer och lyfta världens befolkning ur fattigdom.

Böckerna kräver ingen förkunskap i frågorna om AI och målet är att ge läsaren en inblick i de verkliga utmaningarna som världen står inför. Ju fler människor som sätter sig in i dessa frågor, desto större chans har vi att bygga om samhället så att tekniken blir en frälsning istället för en förbannelse."

Läs mer på hemsidan här. På Bokmässan fanns tydligen ett scenprogram om Betareader.io, läs mer om det här. Tror väl knappast tekniken kommer att ersätta den utbildade lektören i första taget, men vem vet? Hur kommer arbetslivet se ut i framtiden då tekniken alltmer tar över? Intressant att fundera över.


Var hittade jag information först om denna debutroman? Jo, Boktugg skrev om det i måndags!☺


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)