fredag 1 juni 2018

"Mord och martinis - kändiskockens död" av Ingrid Remvall

Mord och martinis - kändiskockens död av Ingrid Remvall. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789176296981

"En liten spirande känsla började i magen och bubblade ut i mina ådror. En mordlösarblogg! Helt galet, men genialt.

Bella jobbar på en eventbyrå, ett drömjobb för många men själv vill hon hellre förändra världen med sin livsstilsblogg. Det finns bara ett problem Ingen läser den. Hennes pojkvän tycker till och med att hon ska lägga ner bloggen och fokusera på viktigare saker, som att skaffa barn. Bara en av alla saker de är oense om.

Men när Bella hittar en kändiskock död naken, insmetad i grädde och med ett pentagram inristat i magen på en restaurangtoalett förändras allt. Efter en utekväll lägger hon upp en bild på liket på sin blogg. När hon inser vilken besöksstorm den genererar får hon en idé: hon ska sätta fast mördaren med hjälp av sina följare! Ju närmre hon kommer sanningen desto djupare dras hon in i ockulta affärer med fara för sitt eget liv.

Kändiskockens död är en feelgood-deckare som får dig att både skratta och hålla andan en berättelse om kraften i att våga sikta mot stjärnorna och insikten om att det kan behövas åksjukepiller på vägen dit. Ingrid Remvall nominerades till Stora Ljudboks-priset för Fjärilarnas stad 2017.

Ingrid Remvall är beteendevetare, AD och författare. Hon har gett ut fyra ungdomsromaner och en faktabok, Idésmart, om unga och entreprenörskap. Förutom sitt skrivande arbetar hon med olika samhällsförbättrande projekt kring ungt idéskapande och ung framtid tillsammans med olika samarbetspartners."

För två år sedan läste jag författarens thriller Fjärilarnas stad för läskategorin unga vuxna, tyckte riktigt bra om detta fantasifulla actionäventyr i ett spännande framtidsscenario.

Författarens senaste bok Mord och martinis - kändiskockens död är nog någon slags parodi över en bit av bloggvärlden genom en karikatyr vid namn Bella Bondhén, en storstadstjej på 30+ som driver bloggen BallaBella, dricker sig berusad på dyra drinkar på innekrogarna och har smak för exklusivt märkesmode. Mycket yta. Det här skall vara en vuxenroman (var tvungen att kolla en extra gång att det stämde) och feelgood-deckare.

Kan tänka mig att den här romanen passar just kategorin unga vuxna och läsare som gärna läser citytrendig chick-lit. Den här sortens böcker har aldrig varit och kommer aldrig att bli min kopp te. Visst är det lättsam underhållning, crazy och larvigt småroligt med en gnutta satir, men inte så lite overkligt. Hur Bella (som tycks ovanligt barnslig och ansvarslös för sin ålder) lyckas sköta arbetet genom att göra allt annat än arbeta på sin arbetsplats, kan man ju fundera över. Mordintrigen ges kursiva återblickar från mördarens synvinkel mellan kapitlen och får till sist en nästan övermäktigt skruvad förklaring.

Sammanfattningsvis: Kanske en sommarläsningsbok för den som vill ha något flyktigt lättsamt och humoristiskt med en bloggande karaktär i huvudrollen. Tror boken passar unga att läsa. Någon nämnde jämförelsen med Marian Keyes böcker, så gillar man den sortens böcker kanske man gillar även denna.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 2/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Mord och martinis - kändiskockens död:
Läsa & Lyssna
Mysterierna...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).