torsdag 21 juni 2018

"Purebred - Generalens älskarinna" (Del 1 och 2) av Lisa Hågensen

Purebred - Generalens älskarinna (Del 1 och 2) av Lisa Hågensen. Fusce förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789198428810 och 9789198428834

Del 1: "Staden Pandor vilar mellan höga berg, och på ett av dem ruvar Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och regionens alla dödsläger. När Whanzi förs till Pandor Camp väntar henne inget annat än hårt arbete, svält och död. Men Whanzi är ingen vanlig femtonåring, och lyckas efter en osannolik flykt ta sig till motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett uppdrag som - om hon lyckas - kan ge dem verktygen att krossa die Herrenvolk.
Men Whanzi kan inte glömma vännerna från Olympo. Var tog de vägen, Laban, Thorbi och Piero? Vad hände egentligen med Dora? Whanzi hamnar i en värld av spioneri, intriger och mord och måste utstå många fasor innan de äntligen träffas igen."

Del 2: "Kriget har brutit ut och vännerna från Norra Hellas riskerar sina liv i en sista strid mot die Herrenvolk."

Så blev det då dags för tredje delen i den dystopiska bokserien "Purebred", som riktar sig till ungdomar och unga vuxna. Serien inleddes med Purebred - Flykten från Olympo (Thorbis bok) och följdes upp med Purebred - Herrefolket (Doras bok). Purebred - Generalens älskarinna består av två separata delar/böcker (som jag här har valt att skriva en gemensam recension för). Dessa två böcker utgår ifrån Whanzis berättarperspektiv.

Som vanligt vill jag inte nämna alltför mycket om själva handlingen, mer än vad som framgår ovan för böckernas baksidestexter. Men vad som skiljer dessa två senaste böcker från de förutvarande är just själva krigsupptakten och allt som därpå följer av dramatiska aggressioner och stridigheter. Dessutom upplevdes persongalleriet ännu större i denna tredje del, så pass stort att det tidvis kändes som det blev ett litet problem faktiskt, eller så var det bara jag som inte fann handlingen lika fängslande som första delen, och till viss del även andra delen.

Kanske skulle de två böckerna ha haft en extra redigeringsomgång, en del ord jag hängde upp mig på (t.ex. "slått" istället för "slagit") och lite annat liknande småkrafs vad gäller det språkliga, men dock inte så överdrivet mycket så det blev alltför störande. Tyckte för egen del att handlingen möjligen var något alltför utdragen och att den gott kunde ha kortats ner lite, detta trots att nu tredje delen var uppdelad på två böcker.

Det mest positiva genom hela serien är fortfarande för mig själva världsbygget, som känns både särpräglat och grundligt genomarbetat, måste ha varit ett jätteprojekt att skriva dessa böcker, imponerande! Upplevelsen av samhället Olympo är t.ex. något som särskilt stannar kvar hos mig.
Budskapen blir tydliga och historien fokuserar säkert på sådana ämnen som rör ungdomars och unga vuxnas liv av idag. Det här är en bokserie som just kategoriseras till läsålder Unga vuxna, och det stämmer nog väl med dess utformning, även om jag själv ibland kan ha svårt att bedöma sådant. Men försöker, så gott jag nu kan, att sätta mig in i hur berättelsen fungerar för den som är ung av idag, och då blir det en trea i betyg från mig.

En liten antydning av författaren i slutet av boken låter oss förstå att det eventuellt kommer en fortsättning på bokserien "Purebred". Så har du fastnat för den här framtida världen i Europa (som byggts upp på ett så ovanligt sätt) och dessutom känner fortsatt engagemang i hur det kommer att gå för Thorbi, Laban, Whanzi, Dora och Piero, ja då kanske förhoppningen om ännu en spännande och fängslande uppföljare framöver är helt på sin plats.😊

Tidigare blogginlägg finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus: Del 1, Del 2
Adlibris: Del 1, Del 2
Cdon: Del 1, Del 2


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).