fredag 8 juni 2018

"Tystnaden" av Dean Koontz

Tystnaden av Dean Koontz. Förlag: Bokfabriken. Översatt av Sara Jonasson. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN 9789176298312

"”Jag måste verkligen dö nu”, är de sista skälvande orden från en man som har allt men ändå tar sitt liv. I eftersvallet av hans handling står änkan, FBI-agenten Jane Hawk. Hon är fast besluten att göra det som all sorg och ilska inom henne kräver: att till varje pris finna sanningen.

Ett oroväckande mönster börjar träda fram. Hennes make verkar inte vara ensam. Många framgångsrika människor, till synes lyckliga och rofyllda, har den senaste tiden begått självmord. Det verkar som om någon försöker skydda en hemlighet så viktig eller hemsk att ett människoliv inte är värt någonting i jämförelse.

Men Jane är lika skarpsinnig som hennes motståndare är grymma och hon drivs av ett raseri som tar henne långt. Ett raseri som de aldrig kan förstå, fött ur kärlek.

Spänningsmästaren Dean Koontz gör svensk comeback med en ny, vass thrillerserie som kretsar kring FBI-agenten Jane Hawk."

I Dean Koontz nya thrillerserie får vi i denna första del lära känna den starka huvudkaraktären Jane Hawk. FBI-agenten är en sorts stentuff - nödvändigt paranoid - hjältinna. Likt en modern kvinnlig Fantomen smyger (eller snarare ruschar) hon fram tystare än djungelkatten i en Orwellsk mardröm. Genom att vara hård mot de hårda dras hon in i en farlig jakt på sanningen med tusen ögon och tusen öron, fast hon jagas på samma sätt, sju resor värre. Det blir som en slags introduktion av en actionspäckad historia med en ytterst fantasifull, intressant och komplex bioteknologisk intrig, som jag verkligen gillade skarpt.

Men tyvärr, denna första del i serien visade sig inte ha någon direkt lösning. Saknade ett riktigt slut och det kändes som om ett sista kapitel saknades, blev något väl ofullständigt på något vis. Upplevde att boken inte gick att läsa fristående, för att få ledtrådar till intrigens lösning blir det lite som att man tvingas till att läsa nästa bok i serien. Sen är det väl då antagligen precis just det som avses för att få oss att vilja fortsätta med serien, vilket jag själv verkligen kommer att göra. Så visst hade det effekt såtillvida, det skall erkännas.

Har tidigare läst och uppskattat flera böcker av Dean Koontz, både längre tillbaka i tiden och några enstaka under senare tid. Då har det handlat om hans skräckromaner som även ofta haft inslag av science fiction, något jag tyckt om. Tystnaden är inte en skräckroman utan en rätt hårdkokt thriller, och för mig blev det en positiv överraskning att intrigens kärna är ett rätt skrämmande science fiction-liknande scenario, skickligt levererat med inlevelseförmåga. Tror absolut att även de som uppskattar actionfyllda spänningsromaner, men undviker romaner med alltför övernaturliga inslag och helst utesluter skräckgenren, kan tycka Koontz nya thriller är klart underhållande. Handlingen påminner mig faktiskt lite om den amerikanska thrillerfilmen The Manchurian Candidate (heller inte så konstigt då filmen nämns i bokens handling i en dialog), och tanken att Koontz roman skulle göra sig bra på film känns heller inte långsökt.

Det störde mig lite hur tempus ständigt ändrades och hur man ibland kom ifrån ämnet med långa onödiga utläggningar (med ingående och invecklade beskrivningar) som bromsade upp, gjorde det något trögläst. På så vis blev den här thrillern för mig ingen bladvändare, såsom den skulle kunna ha blivit p.g.a. den intressanta storyn. Boken kunde enligt mig med fördel ha kortats ner betydligt, också med tanke på att intrigen alltså inte når någon typ av lösning, inte ens en dellösning.
Störde mig dessutom på allt detaljerat beskrivet skjutvapenfokus, men det är väl typiskt amerikanskt och säkert bara en sorts kulturkrock att jag reagerar negativt på att just det får ta så stor plats.

Vad gäller karaktärerna, förutom Jane, är Dougal en extra intressant och väl genomarbetad karaktär som utvecklades på ett trovärdigt sätt genom historiens gång, trots att han till en början tycktes rätt motsägelsebar i sin uppenbarelse. Hoppas naturligtvis att Dougal får dyka upp även fortsättningsvis. Vill absolut veta hur det skall gå för Jane i hennes kamp för att få fram sanningen om den världsomstörtande teknologin och konspirationen, hur hon skall lyckas komma ut ur det kaos hon befinner sig i. Hur kommer hon att nå klarhet kring omständigheterna med hennes makes och alla andras märkliga självmord? Kommer hon till slut att kunna trygga sig själv, sin son och mänsklighetens framtid undan skurkarna?

Såklart jag måste fortsätta läsa denna för vår tid rätt tänkvärda thrillerserie! För trots att nu den här inledande delen inte riktigt uppfyllde mina i förväg rätt höga förväntningar, så överraskade den övervägande positivt ändå, på andra helt oväntade sätt. Ser fram emot uppföljaren The Whispering Room och hoppas det inte dröjer alltför länge innan den dyker upp i svensk översättning.

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris
Cdon

Andra bokbloggare om Tystnaden:
Vargnatts bokhylla
Boklysten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).