onsdag 11 juli 2018

"Avgrund" av Jeff VanderMeer

Avgrund av Jeff VanderMeer. Förlag: Fria Ligan. Översättning: Jan Risheden. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 978-91-87222-85-6

"Den hyllade och prisbelönade eko-thrillern Avgrund är ett fenomen. Nu på svenska för första gången, i översättning av Jan Risheden, och snart som storfilmen Annihilation med Natalie Portman och Oscar Isaacs i rollerna, regisserad av Alex Garland (Ex Machina).

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen.

Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog – den faktiska ledaren – och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själv bli smittade av Område X.

Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt."
Om författaren:
"Jeff VanderMeer, född 1968, är en prisbelönt författare och redaktör, vars böcker har översatts till över tjugo språk. Hans berättarstil har jämförts med Franz Kafka, Henry David Thoreau och Jorge Luis Borges. Utöver sitt författarskap skriver han för The Washington Post, The New York Times Book Review, The Los Angeles Times, The Atlantic, Publishers Weekly och The Guardian. Jeff VanderMeer växte upp på Fijiöarna och bor nu med sin fru i Tallahassee, Florida."

Romanen tilldelades Nebulapriset 2014. Litteraturpriset delas ut, (varje år sedan 1966) av amerikanska författarförbundet Science Fiction and Fantasy Writers of America, till det bästa som publicerats inom science fiction- eller fantasy under senaste nomineringsåret. Kan verkligen intyga, nu när jag läst romanen, att detta borde vara en stor sak som lockar nya läsare. För det här är utöver fantastiskt bra, och med all säkerhet en av de bästa böcker jag kommer att ha läst detta år, kanske t.o.m. den allra bästa. Förstås är fantastik inte lika stort här i Sverige som i USA, men hoppas verkligen att den typen av skönlitteratur är på uppgång även här. Uppskattar än så länge att det finns egenutgivare, små bokförlag och indieförlag som ger ut den här sortens böcker, annars hade utbudet i Sverige varit ganska skralt. För jag är också övertygad om att det är precis såhär som Fria Ligan så träffsäkert beskriver det i sin presentation av förlaget:
"Vi är övertygade om att fantastikens speglar – skrattets, fascinationens och skräckens – kan visa oss vår egen världs samtid från nya vinklar, och hjälper oss att få syn på sådant som annars är dolt."
Ganska viktigt, inte sant?

I romanen får vi alltså följa en forskningsexpedition som vandrar in i vad som kallas Område X, en geografisk plats på jorden som drabbats av någon slags miljökatastrof. Endast rester kvarstår av att en mänsklig civilisation har levt där och platsen har i årtionden varit avskuren från resten av världen. Allt levande i den natur som återtagit livsutrymmet har genomgått en mystisk genetisk förändring som skapat livsformer bortom all fattningsförmåga, området uppvisar även egendomliga topografiska avvikelser.
Deltagarna i denna tolfte expedition nämns inte vid namn, vi vet inget om deras bakgrund utom deras yrkestitlar som forskare: Antropologen, Lantmätaren, Psykologen och så berättaren; Biologen. Den lingvist som också skulle ha ingått i gruppen valde att hoppa av. Genom tidigare expeditioner till platsen är deltagarna medvetna om att de kommer att påverkas av den på något sätt, men inte riktigt hur eller p.g.a. vad. Förutom allt det okänt mystiska som utforskas i den yttre världen visar det sig att expeditionsdeltagarna bär på egna hemligheter, både inför varandra och även i sina egna inre liv som de nu ställs inför.

Boken har även filmatiserats och filmen Annihilation hade internationell premiär den 23:e februari 2018, men inte i Sverige, här har den endast visats för de som har Netflix.

När jag läser den här romanen drar jag paralleller till den typ av filosofisk transcendens som finns i hur naturen beskrivs i Walden av Henry David Thoreau; mystiken, det krypande obehaget, den typ av absolut drabbande läsning som jag upplevde med Väggen av Marlen Haushofer; men även hemligheterna, det oförutsägbara, det inre och yttre hotet i en främmande värld som fanns i Alba av Kristina Hård. Väggen var ju för övrigt en av de bästa skönlitterära böcker jag någonsin läst, och kan intyga att Avgrund inte kommer långt efter. På samma vis är det en berättelse att slukläsa, och med sin mystik (både lockande och krypande obehaglig) blev jag totalt trollbunden av den. Mycket väcker intressanta tankar och frågor, från början till slut, och såklart, även slutet gör att jag vill läsa de två andra delarna i denna trilogi. Tyvärr finns de ej i svensk översättning ännu, men det kanske kommer? Mer sannolikt om fler läser denna första del möjligen, och det måste verkligen fler göra.

Slutligen, allvarligt talat: Se nu till att läsa denna!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Avgrund:
Vargnatts bokhylla
C.R.M. Nilsson


1 kommentar:

  1. Kul att du också tyckte om den! :) Hoppas fortsättningarna också översätts.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).