onsdag 18 juli 2018

"Det andra målet: noveller" av Jonas Karlsson

Det andra målet: noveller av Jonas Karlsson. Förlag: Bonnier Pocket. Läste boken som bibliotekslån (pocket). ISBN: 978-91-7429-084-4

Vad är det för brev som ligger innanför vindrutan på den där bilen? Varför kommer inte kompisen? Vem är det som ska komma? När ska hon komma hem? Vad gör man med en alldeles tom vecka? Varför har han börjat prata så konstigt den senaste tiden? Varför kan han inte släppa det där med korgstolen?

Jonas Karlsson debuterar med en samling noveller om några människor som lever sina liv i staden, människor som vid närmare granskning ter sig allt mer underliga och hamnar i allt märkligare situationer. Men som på samma gång är helt normala.

Filmen "Stockholm stories", som är fritt baserad på Det andra målet, fick premiär våren 2014 med författaren själv i en av rollerna.

Författarens debutbok Det andra målet: noveller var jag förstås tvungen att läsa. Har ju väl uppskattat senare noveller och kortromaner av Jonas Karlsson.

Novellerna som ingår är uppdelade i två delar:

I:
Det andra målet
Min kompis på Gondolen 1
Liten röd prydnadssak
Min kompis på Gondolen 2
Követt
När jag vaknar är hon borta
Du vet inte om du ska säga Familjemeny, som det heter
Brevet
Han är hungrig
Vecka 42
Civilkurage

II:
Skummisar
Lotten
Sju möten med Coletho
Pär Hansson
Samtalet
Mötet
Daley Thompson-tracktop
Mr Koshiros korgstol 1-3
Gör det själv
Det första målet

Blev extra förtjust i Han är hungrig och Skummisar. Båda fick mig att le helt äkta ganska brett faktiskt, skall mycket till för att åstadkomma det för tillfället, så en del av novellernas humor tycks fungerar effektivt väl verkar det som.😉

Som helhet: Underhållande, roande bagateller, förvirrande röra av twister, smått absurt, tragikomiska karaktärer och underliga detaljer som får sin förklaring, eller inte. Är han en hon? Vem är vem? Vad hör till vem? Vem är upphov till vad? Varför i allsin dar gör människan så!? Känner mig alldeles snurrig. Det handlar om olika människors liv i stadsmiljö, en miljö som jag egentligen inte har så stor känsla eller förståelse för, inte livsstilarna som ingår i denna heller. Är det därför kanske ... ? Men ändå! Helt okej, lättsam underhållning som sommarläsning, noveller där berättarglädjen lyser igenom. Perfekt för dig som gillar relationsdrama i stadsmiljö möjligen?

De flesta av berättelserna har en händelseutveckling som hakar i varandra, de hänger samman på sätt som ibland känns utanför min kontroll. Tror att man på ett bättre sätt hade förstått hur allt hängde samman om boken sträcklästs med lite mer koncentration och intresse, än vad just jag kunde uppbringa. Läsa om boken en gång till kommer jag däremot inte göra, d.v.s. boken var såklart okej men inte så bra så den blir föremål för omläsning.

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).