onsdag 18 juli 2018

"Fyra kvinnor fyra flickor" av KG Johansson

Fyra kvinnor fyra flickor av KG Johansson. Affront förlag. Läste boken som bibliotekslån (häftad).
ISBN: 9789187585296


""Alla som du träffar kommer inte att vara snälla mot dig. Några kan vara lika elaka som skurkarna i filmerna. När det händer kommer du att bli hemskt ledsen. Och då vill jag att du tänker på mig. Kan du komma ihåg det? Du måste komma ihåg att du är någon. Du är lika mycket värd som de, vad de än säger. Lovar du mig att komma ihåg det?"

KG Johansson, född 1952, är översättare, professor i rockmusik och prisbelönt författare.
Novellerna i Fyra kvinnor fyra flickor är skrivna under de senaste åren och har kvinnor eller flickor som huvudpersoner."Den här novellsamlingen blev jag uppmärksammad på genom en annan bokbloggare, och eftersom sommaren känns som en perfekt tid för att läsa noveller var det alltså dags för denna nu. Vad som nämns i citerad innehållsbeskrivning ovan (hämtad från bokus) betyder "de senaste åren" de senaste sju-åtta åren (enligt bokens förord) innan boken utgavs 2015.

Samlingen omfattar alltså åtta noveller (varav en kortroman; Gatflickan):

Gatflickan
Den blödande flickan
Satan Doll
Marina
I skymningsstaden
MoodMind
Änglarna av kvicksilver och kristall
Hyenor

Längst bak i boken finns författarens kommentarer till novellerna. Uppskattade även dessa, alltid spännande att få ta del av sådana bakgrundshistorier.

Novellerna gestaltar postapokalyptiska framtidsvisioner, vissa mer skräck och andra mer science fiction. De mörka dystopiska scenarierna efter diverse katastrofer berör ämnen som angår oss - eller borde angå oss - här och nu, stora ödesfrågor för mänskligheten, etiska frågor, kampen för överlevnad i en framtida värld. Men man kan också läsa in träffsäker samtidssatir (inte elak utan ögonöppnande), om man vill. Precis som bokens titel anger är huvudpersonerna just kvinnor eller flickor i olika, ofta utsatta, situationer.
Vissa noveller var fantastiskt bra och blev för mig starka läsupplevelser utöver det vanliga, en av dem förstod jag dock inte alls; Satan Doll (samt en skala däremellan då förstås). Och det är ju precis som det ska vara när man läser novellsamlingar/antologier, d.v.s. den där bredden, alltid något som passar någon, oavsett om det är en lättflyktig underhållning för stunden eller av djupare mening som blir kvar. Kanske finner man de där prosatexterna som lyckas förmedla något som ger perspektiv, något som får dig att stanna upp och tänka efter.

Den här författarens texter är sådana som ger lite mer, på ett bra sätt plockar fram och belyser sådant som är viktigt; berättelser som stannar kvar, väcker tankar och berör. Det är dessutom för det mesta otroligt välskrivna och komplexa historier som ändå är lätt att ta till sig genom ett rakt enkelt språk, historier skrivna med empati och humanism. Allt detta gäller även Fyra kvinnor fyra flickor, där jag alltså fick flera nya favoriter som jag vill läsa om på nytt.

Vill verkligen varmt rekommendera denna novellsamling, riktigt bra, läs den och hitta dina egna favoriter!❤

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Fyra kvinnor fyra flickor:
Bokföring enligt Monika
Bokhuset


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).