onsdag 4 juli 2018

"Vad är din hemlighet?" av Hans Olsson

Vad är din hemlighet? av Hans Olsson. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 9789198072990

"En kvinna vaknar upp på sjukhuset utan att kunna prata och utan ett minne av vad som har hänt. En hacker spionerar i hemlighet på människor över Internet, men är det någon som spionerar tillbaka? I ett hemligt laboratorium upptäcker en forskare en lösning på världens problem. En lugn och fridsam sommarmorgon vid Hjortsjön förstörs då fiskarna plötsligt flyter upp till ytan, döda.

I novellsamlingen "Vad är din hemlighet?" finns elva noveller nedskrivna. En del av dem handlar om hemligheter. Det finns hemligheter som är värda att riskera livet för, och sådana som är så skrämmande att vi inte vill se dem. Men här finns också tankar som handlar om livet och döden, och om viljan eller behovet av att ändra livsstil."


En överraskande bra och fantasifull mix av känsloladdade noveller som gränsar till olika typer av genrer, både samtida vardagsrealism och de flertal man kan finna under samlingsnamnet fantastik. Här träffar man på udda personligheter med annorlunda livsstil, människor som får nya insikter, stämningsfulla miljöer, mystiska sällsamheter, läskiga katastrofscenarier och annat spännande. De fängslande berättelserna har ofta en sådan där lätt humoristisk touch som jag uppskattar, en liten släng av modern samtidssatir (med tillhörande anpassat språk) som är klart roande.

Vissa av novellerna kanske skulle ha mått bra av att kortas ner och andra borde fått ta mer plats, men det är förstås troligen en smaksak, som så mycket annat. Samtliga noveller var ändå lättlästa och trivsamt underhållande. Fick såklart favoriter, vill nämna dessa såhär: Pollen, Fungor Vitae, Kod 29, Törst, Optimering, Vad är din hemlighet?, Kyla i paradiset, Att vandra med döden. Och ja, det var ju hela åtta av samlingens totalt elva noveller som jag alltså tyckte sådär extra bra om. Bara det!

Den här boken verkar ha fått på tok för lite uppmärksamhet, är värd mera av den varan, så hoppas jag lyckats bidra en aning mer till det nu. Gillar du t.ex. Jonas Karlssons noveller, uppskattar de genrer som ryms inom fantastiken, och/eller helt enkelt bara vill ha något som skänker gott läsflyt och lättsamt underhållande spänning... missa då inte Vad är din hemlighet?.

Skrev ett tidigare blogginlägg om boken här.

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).