fredag 17 augusti 2018

"Begynnelse" av Dan Brown

Begynnelse av Dan Brown. Albert Bonniers Förlag. Översättare: Lena Karlin och Peter Samuelsson. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789100173036

"Robert Langdon är tillbaka

Varifrån kommer vi?
Vart är vi på väg?

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism.

Efter sensationella bästsäljare som Da Vinci-koden, Änglar och Demoner och Inferno är Dan Brown nu tillbaka med en av sina hittills mest hisnande, banbrytande och underhållande romaner."

Vad gör väl en banal prosa om ämnena fängslar? Ungefär så man kan tycka när man läser Begynnelse.

Inte läst författarens böcker sedan I cirkelns mitt (2005), men den här senaste kunde jag inte låta bli att läsa, verkade ta upp riktigt heta frågor och intressanta ämnen (t.ex. om AI och religion/vetenskap). Trots medelmåttigt språk och ganska trista karaktärer - därtill att författarens upplägg i sina böcker är väldigt likartat! - var det ändå en klart fascinerande och förnöjsamt underhållande thriller. Man bara väntar på att själva "avslöjandet" skall komma någon gång. Vägen dit är lång, alldeles för lång. Kan tänka att Begynnelse blir en stor hit för alla som är intresserade av sådan storslagen upplevelseindustri, konst och arkitektur som tilltalar den alltmer kräsna och sensationslystna noblessen... otroligt detaljerat beskrivet och extatiskt hänfört, för egen del var det bara tröttsamt.

Men ändå. Vem vill inte veta vad svaren blir på frågorna: "Varifrån kommer vi?" och; "Vart är vi på väg?" Vill man ju! Inga avslöjanden här, läs boken.😊

Betyg: 3/5

Andra bokbloggare om Begynnelse:
Zellys Bokhylla
Johannas Deckarhörna
...med näsan i en bok...
Marias bokhylla


2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig. Språket känns som kiosklitteratur och upplägget är likadant som i tidigare böcker. Ett dygns händelser blir en tegelsten. Men ändå är boken spännande och man bara måste läsa klart.

    SvaraRadera
  2. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
    I love your page on your post.. That is so pretty..
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).