lördag 18 augusti 2018

"Brandvakten" av Sven Olov Karlsson

Brandvakten av Sven Olov Karlsson. Förlag: Natur & Kultur. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789127149878

"Sommaren 2014 växte några gnistor till Sveriges största brand på hundratals år. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, många skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. Efteråt försökte han utforska om mer än bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann två berättelser: en aktuell om ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar. Och en tidlös om hur människans eldar genom årtusendena skövlat allt mer av världens natur.

Brandvakten porträtterar också kvinnor och män som lever och arbetar med skogen, och som fick kämpa dag och natt för att rädda sig själva och varandra.

Sven Olov Karlsson är författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren (2003), och har sedan dess givit ut ytterligare tre prosaböcker, senast novellsamlingen Västmanland, nominerad till bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris."

Brandvakten gjorde ett så otroligt stort intryck på mig, faktiskt lika stort som Naomi Kleins bok Det här förändrar allt gjorde 2015! Naomi Kleins bok refereras det f.ö. till i Brandvakten. En av intervjuerna görs dessutom med Peter Wohlleben, författaren till succén Trädens hemliga liv, som jag naturligtvis också skrivit om på den här bloggen.

Boken blev Augustprisnominerad till Årets svenska fackbok 2017, men det var en annan titel som vann, och vilken titel sen(!); Ett jävla solsken. Ungefär lika hemsk titel som Omgiven av idioter. Gräsligt... den åsikten står jag för.
Kan efter att ha läst Brandvakten verkligen inte fatta varför den inte blev förra årets svenska fackbok, för vad kan vara viktigare än något som rör här och nu, som berör sådant som är så oerhört nödvändigt för oss alla att känna till, sådant som rör vår framtid och de som skall leva i den här världen framöver?
Winner takes it all? Eller? Hoppas inte det. Även om det just är den där vinnande biografin som synts mest bland bokläsarna sedan Augustpriset utdelades 2017 borde verkligen Sven Olov Karlssons bok få fler läsare.

För det första är det ingen svårläst fackbok utan en oerhört fängslande lättläst bok, korta kapitel uppbrutna med bilder illustrerar stämningsmättat texten. Den är fantastiskt välskriven med ett smidigt språk som bidrar till att man bara vill fortsätta läsa. Man blir starkt berörd av dramatiken. Allt känns väl underbyggt med god och omfattande research. Fick inblick i mycket intressant som jag tidigare inte kände till och som rimligtvis alla borde känna till. T.ex. sådant som rör de globala klimatförändringarna, synen på landsbygden/skogen, hur modernt skogsbruk går till, hur viktig skogen är; ekonomiska nedskärningar och dess konsekvenser, konsekvenser som motverkar syftet med "besparingarna"... I fokus står den stora skogsbranden 2014 i Västmanland, beskriven dag för dag, skildrar med medkänsla människorna som fick kämpa emot den, ibland med livet som insats. En stor tragedi både för människor, djur och natur. Författaren fanns bland dem som fick fly denna extrema skogsbrand.

Var tvungen att kolla upp offentliga fb-gruppen Skogsbranden Västmanland, och tittade där på bilder på den f.d. skogen, såsom det var 2014 och som det ser ut när naturen återhämtar sig efter en sådan stor brand.

Även denna sommar 2018 borde det väl inte ha undgått någon hur enormt viktigt det är att känna till hur skogsbränderna påverkar klimatet och hur klimatet påverkar uppkomsten av skogsbränder. Och varför är skogsbränder så ofta av människan orsakade eller rentav uppsåtligt anlagda? Kan ju tyckas ofattbart. Finns ju massor av anledningar till varför man ska läsa och lära av den här boken, kan komma på hur många som helst.

Så om ni så bara läser en enda fackbok detta år, se till att det blir Brandvakten!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Andra bokbloggare om Brandvakten:
Just nu – Just här


4 kommentarer:

 1. Den här vill jag läsa eller lyssna på, läst en annan bok av författaren (inget vidare bra), den här känns mer aktuell och tror att den här är intressantare, bättre - iaf har jag hört mycket gott om den, och inte minst så visar ju ditt betyg det ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har läst Ett jävla solsken som jag tyckte väldigt mycket om (och titeln kommer från hennes familjs beskrivning av henne som känns väldigt träffande). Men det hör inte hit. Brandvakten köpte jag till sambon och jag har tänkt läsa den själv. Den känns som en väldigt viktig bok. Men generellt måste det vara jättesvårt att välja ut en vinnare bland riktigt bra men väldigt olika faktaböcker.

  SvaraRadera
 3. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).