tisdag 7 augusti 2018

"Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke : fantastiska inblickar i en sluten värld" av Peter Wohlleben

Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke : fantastiska inblickar i en sluten värld av Peter Wohlleben. Förlag: Norstedts. Översättare: Jim Jakobsson. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 978-91-1-308030-7


"Omtänksamhet, kärlek, empati och sorg - är det inte bara vi människor som har den typen av känslor? Nej, säger Peter Wohlleben, den passionerade skogvaktaren och bästsäljande författaren till succén Trädens hemliga liv. I sin nya bok förmedlar han fascinerande fakta om djuren och deras känsloliv, som många tidigare har trott inte existerar.

Peter Wohlleben lutar sig mot de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Med Djurens gåtfulla liv gör han oss medvetna om att djuren står oss ännu närmare än vi har kunnat ana."Tidigare både läst Trädens hemliga liv och den senast utkomna Skogen - en bruksanvisning. Upptäckte då att det däremellan kommit ut ännu en bok skriven av Wohlleben: Djurens gåtfulla liv. Återigen en helt fantastisk bok med massor av fascinerande fakta, denna gång med fokus på djuren och deras känsloliv.

Den här sommaren har ju varit minst sagt speciell med extremt höga temperaturer och långvarig torka. Att skogens vilda djur (domesticerade också för all del) påverkats är ju heller inte så konstigt. Har aldrig tidigare sett/mött så mycket vilda djur som denna sommar, d.v.s. känns som de uppvisat ett helt annat beteende än tidigare. Kan förstås tycka det är spännande, men också lite onaturligt skrämmande då man alltmer börjar fundera på hur klimatförändringarna (som väl nu ingen längre kan förneka) i ett längre perspektiv påverkar ekosystemet.

Att vi får en annan syn på djuren är av stor betydelse för att riktigt förstå att de, liksom den miljö de lever i, kräver större respekt av oss. Att läsa Djurens gåtfulla liv är ett roligt sätt att ta till sig fakta om beteendemönster och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur.

Boken är heltäckande och lättläst, de vetenskapliga rönen förmedlas på ett naturligt, rakt och enkelt sätt tillsammans med underhållande anekdoter och intressanta observationer, man får massor av nya insikter. Så otroligt fin avslutning dessutom. Saknar absolut inget i den här boken, så det här blev ett rakt igenom positivt omdöme, sympatiserar dessutom fullkomligt med författarens inställning, i allt. Japp! Man känner sig emotionellt smått lycklig när det händer.😊

Nu ser jag fram emot höstens utgivning av Naturens dolda nätverk, kommer i september!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).