onsdag 29 augusti 2018

En nostalgisk veckoutmaning

Carolina, som bloggar i bloggkollektivet Kulturkollo, har fixat en lista för veckans utmaning som handlar om minnen, då temat för veckan är nostalgi. Inte fel emellanåt med lite sånt. Meningen är att vi skall dela med oss av våra egna kulturella minnen, välja de frågor från listan som vi vill svara på. Jag valde dessa:


Första egna inhandlade skivan (SP/LP/CD/whatever men kom inte dragande med spotifylistor, va?)

Första egna inhandlade ... Kanske var det någon LP eller kassettband av Barbi Benton, men inte helt tvärsäker. Annars var det ju vanligt att man spelade in på kassettband från Radio P3; "Svensktoppen", "Tracks" med Kaj Kindvall och "Rakt över disc" med Claes "Clabbe" af Geijerstam. Radio P3 som tydligen politikern Åkesson idag skulle ha lagt ner om han varit chef för kanalen (läste om det här, på svt.se/kultur idag, vart är världen på väg?)... tur att inte Sverigedemokrater fanns i Radiohuset på 70- och 80-talet!Tidstypiska modeplagget/modedetaljen du verkligen minns att du hade och var stolt och glad över

Collegetröjan var väl ganska tidstypisk på 70-/80-talet? Ibland med tryck. Tröjan är väl ganska vanlig även idag, men det känns som det var ett mer självklart plagg på 70-talet och början av 80-talet. Silver Dollar-jeans minns jag också att man hade där på 70-talet, man tyckte nog det var tufft med den där dollarpengen som hängde i en kedja från en nyckelring på byxans främre hälla. Och så träskor då förstås, riktiga träskor, inte plast. Voilà!


Den första ”riktiga” boken du läste själv (bestäm själv vad som är ”riktig”, om det innebär mer text eller svårare meningar, men alltså boken du kände att du verkligen var stolt över att ha klarat av)

Ingen aning faktiskt. Men en bok som jag däremot minns alldeles särskilt, och som jag fullkomligt älskade, var Allrakäraste Syster. Det var en fantasynovell av Astrid Lindgren, i mitt minne finns den som bilderbok med illustrationer av Hans Arnold 1973.Favoritdoft schampo/deo

Fanns något som jag tror hette "Varje dags schampo" med en bild på John Bauers Tuvstarr på flaskans framsida. Var lite ljusgrönt i färgen, om jag inte missminner mig. Sen var det förstås det doftande schampot Timotej, 70-talets storsäljare... "Så milt att du kan tvätta håret så ofta du vill." Tydligen försökte man sig på en återlansering av Timotej-schampot på 80-talet, gick visst inte alls.


Det här godiset minns jag!

Tuggummit Bugg köptes styckevis inslagna i papper i olika smaker, som t.ex. lakrits, päron, banan, citron, hallon, m.m. Nickel fruktblandning (hårda karameller med olika fruktsmaker) var vanligt när man gick på bio.


TV-serien du fortfarande vill se om

"Den vita stenen" (baserad på Gunnel Lindes bok Den vita stenen från 1964) var TV-serien som premiärvisades i slutet av 1973. Tyckte så väldigt mycket om den, skulle vara riktigt mysigt att se den igen. Klart man vill återse serien med Fia och Hampus, hushållerskan Malin, pianolärarinnan fru Pettersson, den fattiga skomakarfamiljen, häradshövdingen...


Det här är den godaste GB-glassen genom tiderna

Puckstång (vanilj eller jordgubb) blev det nog ofta, den var en billig och god, vanilj godast.


Filmen ”alla” såg och vad du tyckte om den

Grease (amerikansk komedi-musikalfilm från 1978) med John Travolta och Olivia Newton-John. Såg den åtskilliga gånger på bio (minns inte hur många gånger)... säger väl allt om vad jag tyckte om den . Men det var .


Färger på badrummets inredning där hemma när du var barn?

Gult (färger var vanligt på badrumsporslin på 70-talet).


Japp! Det var de frågor jag själv valde att svara på. Gå in och kolla vilka frågor på listan som just du skulle välja. Fullständiga listan finner du här.


3 kommentarer:

  1. Roliga svar - det känns som att du och jag är jämngamla när jag läser dina svar - mycket igenkänning för mig! Jag såg också Grease väldigt många gånger, och hade ett antal blandband där alla låtar avslutades av Kaj Kindvalls outron :) :) Och så hade jag många collegetröjor, men särskilt en jag var omåttligt stolt över, med något rullskridskotryck och revärer.

    SvaraRadera
  2. Vi hade också gult i badrummet. Bugg kan man ju inte glömma, vi har likartad glassmak också! Träskor var ett måste. Och Timotejreklamen som fick en att önska sig ett helt nytt utseende ...

    SvaraRadera
  3. Grease var underbar! Tyckte man då i alla fall.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).